Special

Interviu ZF. Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Amanda Augustine, coach profesional certificat în carieră: Tendinţa de „quiet quitting“ şi deficitul de angajaţi au pus o presiune suplimentară asupra angajatorilor de a oferi programe axate pe sănătatea psihică a angajaţilor

Amanda Augustine, coach profesional certificat în carieră: Pe parcursul pandemiei de COVID-19, companiile din întreaga lume au început să introducă astfel de programe sau să extindă aria de beneficii existente pentru a-i ajuta pe angajaţi să facă faţă stresului suplimentar, prioritizând astfel sănătatea psihică şi fizică.

Amanda Augustine, coach profesional certificat în carieră: Pe parcursul pandemiei de COVID-19, companiile din întreaga lume au început să introducă astfel de programe sau să extindă aria de beneficii existente pentru a-i ajuta pe angajaţi să facă faţă stresului suplimentar, prioritizând astfel sănătatea psihică şi fizică.

Autor: Ramona Cornea

07.08.2023, 00:06 426

„Pe lângă reducerea absenteismului angajaţilor cu 14-19%, companiile care oferă programe pentru starea de bine au mai mult succes în atragerea de noi talente şi în retenţia angajaţilor.”

Principalele tendinţe de pe piaţa muncii din ultimii ani şi lipsa de talente au pus presiune pe companii de a veni cu programe de wellbeing pentru angajaţii lor, susţine Amanda Augustine, expertă în carieră pentru aplicaţia CVapp şi este coach profesional certificat în carieră (CPCC) şi Scriitor Profesional Certificat de Curriculum Vitae (CPRW).

„Programele pentru sănătate şi starea de bine angajaţilor au câştigat o popularitate semnificativă în ultimii ani. Pe parcursul pandemiei de COVID-19, companiile din întreaga lume au început să introducă astfel de programe sau să extindă aria de beneficii existente pentru a-i ajuta pe angajaţi să facă faţă stresului suplimentar, prioritizând astfel sănătatea psihică şi fizică.  Tendinţa de «quiet quitting» şi deficitul de angajaţi au pus o presiune suplimentară asupra angajatorilor de a oferi programe axate pe sănătatea psihică a angajaţilor pentru a păstra sau atrage talente de top în echipele lor”, a spus ea pentru ZF.

Cu toate acestea, incertitudinea economică din 2023 a pus la încercare convingerea multor companii, afirmă Amanda Augustine.

„Unele dintre acestea au renunţat la programele interne pentru a reduce costurile şi a creşte profitul, în timp ce altele au continuat să investească în aceste iniţiative pentru a stimula productivitatea şi a îmbunătăţi performanţa echipei.”

Epuizarea profesională sau burnoutul este un concept care a devenit atât de frecvent în cultura de astăzi a locului de muncă, încât în 2019 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adăugat epuizarea profesională în clasificarea bolilor. Acest fenomen ocupaţional este caracterizat de „sentimente de epuizare sau extenuare energetică, distanţare mentală crescută de locul de muncă sau sentimente de negativism sau cinism legate de locul de muncă şi o eficacitate profesională redusă”, după cum punctează Amanda Augustine.

Astfel, în acest context, ea subliniază că un raport recent realizat de Workhuman şi Gallup a constatat că programele de stare de bine ale angajaţilor pot rezulta în reducerea ratei de epuizare, o mai bună stare socială, un grad mai mare de apartenenţă şi o creştere a sentimentului de prosperitate în cadrul organizaţiei.

„Angajaţii care au acces la programe corporative de wellbeing sunt mai sănătoşi, mai fericiţi şi mai productivi. De fapt, 67% dintre angajaţii care lucrează pentru companii cu programe de wellness declară că le plac mai mult joburile lor şi sunt mai predispuşi să recomande angajatorul lor şi altor persoane. În plus, pe lângă reducerea absenteismului angajaţilor cu 14% - 19%, companiile care oferă programe pentru bunăstare au mai mult succes în atragerea de noi talente şi în retenţia angajaţilor. Peste jumătate dintre candidaţii din Generaţiile Z şi Y consideră că programele de wellness sunt importante în evaluarea oportunităţilor de angajare.”

Preocuparea faţă de sănătatea mentală şi starea de bine angajaţilor vor continua să crească, însă beneficiile oferite de companii vor fi adaptate pentru a maximiza beneficiile.

„Cu alte cuvinte, este de aşteptat ca angajatorii să evalueze mai mult programele lor pentru a identifica componentele care  sunt cele mai populare printre angajaţi sau cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor şi care dintre acestea ar trebui să fie reinventate sau eliminate în totalitate”, a explicat Amanda Augustine.

Aplicaţia CVapp pe care o reprezintă Amanda Augustine permite oricărei persoane să-şi dezvolte cu uşurinţă un CV complet şi complex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO