Special

Puterea de cumpărare a românilor a crescut, dar lent

Puterea de cumpărare a românilor a crescut, dar lent

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal

Autor: Claudia Medrega

19.04.2012, 00:04 542

Puterea de cumpărare a românilor a crescut faţă de situaţia de la începutul anilor '90, dar recuperarea a fost mai lentă comparativ cu alte ţări, iar procesul de liberalizare a preţurilor ar urma să aducă o creştere a eficienţei în economie, investiţii noi în domenii cu potenţial şi o creştere treptată a nivelului de trai, în opinia analiştilor.

Salariul real, care reflectă câştigul net corectat cu creşterea preţurilor (adică cu inflaţia), a crescut cu ritmuri de 10-30% din 2007 comparativ cu anul 1990.

"Salariul real a crescut faţă de 1990 ceea ce arată că, în esenţă, economia şi-a revenit după ajustările profunde. Dacă ne uităm la creşterea economică şi la venituri discutăm de o valoare adăugată mai mare decât la începutul anilor '90, vorbim de o putere de cumpărare mai mare. Însă, dacă ne comparăm cu alte ţări, vedem că recuperarea a fost mai rapidă la ei", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului fiscal.

El a explicat că abordarea graduală a tranziţiei în România a avut costuri. "Am avut politici de tip «stop and go» în prima parte a anilor '90, ajustări mari în economie şi reforme structurale amânate. Majoritatea guvernelor de după revoluţie au încercat să amâne refomele şi să câştige timp. Şi asta ne-a costat. Am bătut paşi pe loc. Acum suntem peste nivelul de la Revoluţie, dar am ajuns greu la acest nivel şi suntem în spatele altor ţări."

Preţurile au crescut destul de mult după Revoluţie, iar inflaţia a coborât sub 10% doar din 2004, în condiţiile în care reformele au fost amânate.

"Inflaţia din ultimii 20 de ani a fost o «supapă» a lipsei de reforme structurale. Este o inflaţie corectivă care marchează absenţa reformelor. Companiile de stat trăiesc prin creşteri de preţuri. Companiile de utilităţi publice sunt subvenţionate foarte puternic, înregistrează încă pierderi, au ineficienţe mari şi trebuie să majoreze preţurile ca să acopere costurile foarte mari. Fără reforme structurale companiile de stat vor continua să trăiască din creşterea preţurilor."

Relevant pentru stadiul în care ne aflăm este că după 20 de ani încă discutăm de companiile de stat şi de arierate. "Parte din reformele structurale au fost «atacate» prin acordul cu FMI, însă unele sunt încă în desfăşurare. Zona cea mai nevralgică este cea a companiilor de stat", a mai spus Dumitru. În opinia lui un nivel de trai mai bun nu putem să avem decât dacă suntem mai eficienţi, mai productivi.

"O creştere a puterii de cumpărare sustenabilă este bazată pe o economie reală care produce eficient. Companiile de stat trebuie să-şi eficientizeze activitatea şi să reducă costurile."

Eugen Sinca, analist la BCR, afirmă că salariile reale au intrat pe un trend ascendent din 2000 pe fondul reluării creşterii economice, iar cele mai mari avansuri au fost consemnate în anii 2007 şi 2008, care au marcat o supraîncălzire a economiei.

"Credem că după trei ani de scădere, salariile reale vor cunoaşte o majorare modestă în 2012, în jurul valorii de 2%, în condiţiile unei posibile reveniri a salariilor din sectorul public şi a unor creşteri modeste în mediul privat. În acest context, 2012 va consemna o revenire a vânzărilor cu amănuntul şi a consumului gospodăriilor populaţiei în sens larg, chiar dacă ritmul de creştere nu se va apropia nici pe departe de nivelurile nesustenabile din 2007-2008", a spus Sinca.

El consideră că este de aşteptat ca procesul de liberalizare a preţurilor să aducă şi o creştere a eficienţei în economie, investiţii noi în domenii cu potenţial cum ar fi energia eoliană şi o creştere treptată a nivelului de trai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO