Special

Revoluţie franceză cu agricultura 2.0

Revoluţie franceză cu agricultura 2.0

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2023, 00:06 1098

Franţa, deşi una dintre cele mai industrializate economii ale Europei, este de secole şi unul din centrele dominante din agricultură. În prezent, este liderul european în acest sector, contribuind cu aproape 20% la producţia agricolă a Uniunii Europene. Agricultura asigură peste un milion de locuri de muncă şi participă cu 3,5% la PIB. Anul trecut, creşterea producţiei agricole franceze a fost una fără precedent, de peste 17%, la 100 miliarde euro. Şi aceasta în condiţiile în care competiţia în domeniu este acerbă. Franţa agricolă nu doar că încearcă să ţină pasul cu vremurile, ci reuşeşte uneori chiar să meargă înaintea lor. Sau pe deasupra lor.

Tehnologia poate fi găsită oriunde în fermele franceze. Există o tendinţă „agri-tech“ bine conturată, dată de inovaţie. Însă aceasta este împinsă şi mai departe. În 2020, circa 250 de start-up-uri erau deja specializate în agricultură şi dezvoltau software, drone, roboţi, sateliţi şi inteligenţă artificială, după cum arată analize ale Euractiv şi The New York Times. Este vorba de o revoluţie digitală pe care o îmbrăţişează fermierul francez. De la simpla folosire a instrumentelor IT pentru munca administrativă şi tehnică la mulgerea complet automatizată, la colectarea de date prin senzori şi camere de luat vederi şi chiar participarea la piaţa digitală a fructelor şi legumelor, el contribuie la dezvoltarea agriculturii 2.0 franceze. Şi ce-i mai rămâne de făcut dacă roboţii  şi creierele electronice îi fac toată muncă? Să-şi ia liber în weekenduri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO