Business Internaţional

Din cauza secetei, în Franţa unele regiuni se bazează pe cisterne pentru alimentarea cu apă, în SUA fermierii renunţă la culturile de grâu

Din cauza secetei, în Franţa unele regiuni se bazează...

Autor: Catalina Apostoiu

18.05.2023, 00:05 1276

Coucouron din Franţa îşi pri­meşte apa potabilă cu ajutorul cister­nelor. Anterior, regiunea nu era considerată ca fiind ameninţată de secetă, scrie Deutsche Welle. Întrea­ga regiune de sud a Europei se pregă­teşte pentru o vară de secetă.

Penuria de apă este un subiect fierbinte în satul Coucouron. Cu aproape 800 de locuitori, acesta îşi primeşte apa potabilă cu ajutorul cisternelor, din alte municipalităţi.

Satul suferă de secetă de aproape un an. Anterior, o abundenţă de mici izvoare naturale alimentau satul cu apă curată, însă seceta durează de atât de multă vreme, că majoritatea izvoarelor au secat. Niciunul dintre săteni nu a mai asistat la o astfel de situaţie.

Să aducă apă potabilă cu cister­nele costă satul francez foarte mult. Mai apoi, există consecinţe economi­ce indirecte, cum ar fi asupra produc­ţiei locale de lactate.

Coucouron este doar unul dintre ne­număratele locuri din Franţa care întâmpină probleme legate de apro­vi­zionarea cu apă. Peste 500 de muni­cipalităţi au fost alimentate cu apă potabilă cu ajutorul cisternelor vara trecută.

Întreaga Europă de Sud se pre­gă­­teşte pentru o vară de secetă extre­mă, unele regiuni suferind deja de pe­nurii de apă, iar fermierii aştep­tându-se la cele mai slabe randamen­te din decenii, notează Reuters.

Cu schimbările climatice făcând regiunea mai fierbinte şi mai uscată, anii de secetă consecutivă au epuizat rezervele de apă subterană.

Solurile au devenit extrem de us­cate în Spa­nia şi sudul Franţei. Ni­velurile scăzute ale râurilor şi rezer­voa­relor ameninţă producţia de e­nergie hidro din acest an.

Cu temperaturile în creştere, oamenii de ştiinţă avertizează că Europa se îndreaptă către o nouă vară brutală, după ce s-a confruntat cu cea mai fierbinte vară din istorie anul trecut. Până acum în acest an, cea mai gra­vă situaţie se înregistrează în Spania.

În pofida avertismentelor, pregătirile nu ţin pasul. Multe regiuni agricole nu au adoptat încă metode de economisire a apei sau nu s-au reorientat către alte culturi rezistente la secetă.

„Guvernele au rămas în urmă. La fel şi companiile“, arată Robert Vautard, director al Pierre-Simon Laplace Institute din Franţa.

În America, câmpurile de grâu sunt afectate de secetă într-o măsură atât de mare, încât fermierii se pregătesc să abandoneze culturile în cel mai rapid ritm din ultimul peste un deceniu, potrivit Bloomberg.

Producătorii sunt aşteptaţi să recolteze aproximativ 67% din suprafeţele cultivate, conform Departamentului de Agricultură din SUA. Acesta ar fi cel mai scăzut raport din 1917.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO