Coucouron din Franţa îşi primeşte apa potabilă cu ajutorul cisternelor. Anterior, regiunea nu era considerată ca fiind ameninţată de secetă, scrie Deutsche Welle. Întreaga regiune de sud a Europei se pregăteşte pentru o vară de secetă.
Penuria de apă este un subiect fierbinte în satul Coucouron. Cu aproape 800 de locuitori, acesta îşi primeşte apa potabilă cu ajutorul cisternelor, din alte municipalităţi.
Satul suferă de secetă de aproape un an. Anterior, o abundenţă de mici izvoare naturale alimentau satul cu apă curată, însă seceta durează de atât de multă vreme, că majoritatea izvoarelor au secat. Niciunul dintre săteni nu a mai asistat la o astfel de situaţie.
Să aducă apă potabilă cu cisternele costă satul francez foarte mult. Mai apoi, există consecinţe economice indirecte, cum ar fi asupra producţiei locale de lactate.
Coucouron este doar unul dintre nenumăratele locuri din Franţa care întâmpină probleme legate de aprovizionarea cu apă. Peste 500 de municipalităţi au fost alimentate cu apă potabilă cu ajutorul cisternelor vara trecută.
Întreaga Europă de Sud se pregăteşte pentru o vară de secetă extremă, unele regiuni suferind deja de penurii de apă, iar fermierii aşteptându-se la cele mai slabe randamente din decenii, notează Reuters.
Cu schimbările climatice făcând regiunea mai fierbinte şi mai uscată, anii de secetă consecutivă au epuizat rezervele de apă subterană.
Solurile au devenit extrem de uscate în Spania şi sudul Franţei. Nivelurile scăzute ale râurilor şi rezervoarelor ameninţă producţia de energie hidro din acest an.
Cu temperaturile în creştere, oamenii de ştiinţă avertizează că Europa se îndreaptă către o nouă vară brutală, după ce s-a confruntat cu cea mai fierbinte vară din istorie anul trecut. Până acum în acest an, cea mai gravă situaţie se înregistrează în Spania.
În pofida avertismentelor, pregătirile nu ţin pasul. Multe regiuni agricole nu au adoptat încă metode de economisire a apei sau nu s-au reorientat către alte culturi rezistente la secetă.
„Guvernele au rămas în urmă. La fel şi companiile“, arată Robert Vautard, director al Pierre-Simon Laplace Institute din Franţa.
În America, câmpurile de grâu sunt afectate de secetă într-o măsură atât de mare, încât fermierii se pregătesc să abandoneze culturile în cel mai rapid ritm din ultimul peste un deceniu, potrivit Bloomberg.
Producătorii sunt aşteptaţi să recolteze aproximativ 67% din suprafeţele cultivate, conform Departamentului de Agricultură din SUA. Acesta ar fi cel mai scăzut raport din 1917.