Special

Sorin Pâslaru, redactorul-şef al Ziarului Financiar: Toată resursa naturală a României este irosită de incompetenţa actuală

Sorin Pâslaru - redactorul-şef al zf

Sorin Pâslaru - redactorul-şef al zf

Autor: Sorin Pâslaru

13.07.2023, 00:05 3899

Este o zi istorică pentru piaţa de capital din România. Ar fi trebuit ca astfel de listări să aibă loc mai de mult, acum 10-15 ani. Noi am decis să mergem cu privatizări strategice, să vindem către mari jucători multinaţionali, companii de profil.

Avem de-a face cu o aducere la transparenţă a unei mari companii autohtone. Din punct de vedere strategic, acum recuperăm ce ar fi trebuit făcut în anii ‘90. Deşi Bursa şi-a început activitatea la mijlocul anilor ‘90, abia acum îşi atinge potenţialul.

Dacă ne gândim la exemplul unor state din regiune, de exemplu Ungaria cu Mol şi OTP, poate că şi listarea a fost un factor care a permis extinderea acestor companii dincolo de graniţe şi vedem astăzi poziţionarea lor în regiune. Prin venirea la bursă intri în circuitele financiare mondiale şi înveţi, se creează presiune pentru o conducere mai competentă. Noi suntem înainte de acest proces. Ce aşteptăm de la aceste listări, până la urmă, este asimilarea unor competenţe şi a unui curaj care să dezvolte aceste companii în continuare.

Ce înseamnă, până la urmă, bursa şi piaţa de capital? Este un mijloc de a construi viitorul prin alocarea de resurse către cele mai rentabile zone din economie. Noi încă învăţăm: suntem cu 10-15 mil. euro tranzacţii zilnice pe Bursă, faţă de Polonia, care este la 300 mil. euro.

Noi suntem încă în preistoria pieţei de capital. Românii când se gândesc să investească se gândesc la un apartament acum, în primul rând, şi mai puţin la Bursă. Piaţa de capital este o formă a civilizaţiei umane şi iată că suntem cu această listare pe locul al treilea în lume anul acesta.

Pe de altă parte, trebuie spus că forţa acestei companii stă în realizarea marilor baraje de dinainte de 1989. Barajele pe care astăzi se bazează profitul Hidroelectrica au fost făcute şi cu munca forţată a românilor. Nu este cum a fost UiPath, care a venit din nimic, aici este resursă pură şi este normal să fie valoroasă, chiar dacă încă deasupra nu are un management aşa cum ar trebui.  În cazul UiPath este vorba exclusiv de inteligenţă şi de competenţă, de puterea minţii şi nu de puterea naturii.

Acum avem şi exemple în care cotarea la bursă a unei companii cotate de stat nu a adus ce trebuia. Spre exemplu, Electrica s-a înjumătăţit de la listare. Nu am avut de-a face cu un management competent. Ori nu au ştiut, nu s-au priceput, ori nu au vrut şi cei 500 mil. euro atraşi atunci prin IPO au intrat în companie, dar au dispărut. Nu s-au făcut achiziţii, nu s-au dus în parcuri solare, în parcuri eoliene. Acum puteau să se extindă, să răscumpere ce a vândut statul către CEZ sau Enel, dar nu au fost în stare.

Cum ajungem noi să avem companii performante la Bursă? Totul pleacă de la management. Din păcate, nu avem în boardul Hidroelectrica nişte persoane cu Harvard în buzunar şi peste 10 ani experienţă la vârful unor mari companii internaţionale, cum a venit Christina Verchere la OMV Petrom.

Încă politicul are prea mare influenţă în alegerea boardurilor la companiile de stat. Noi, din păcate, asta am pierdut în România din anii ‘90 şi până acum, că nu am adus profesionişti la conducerea acestor companii. Să fi trimis pe afară tineri care să se educe la cele mai importante şcoli de business, să capete experienţă la alte companii, la fonduri de investiţii, firme de consultanţă şi apoi aduşi aici. Îndepărtaţi fără milă politrucii, verişorii, cunoştinţele şi toţi cei care au terminat facultăţi pe la Valahia, Târgovişte, care sunt acum şi în boardul BNR sau al ASF şi aşa mai departe. Tinerii competenţi, din cauza lor, din păcate nu se întorc în România.

Sperăm de acum încolo la Hidroelectrica să o vedem activă, să o vedem o companie puternică.

Toată resursa naturală a României este irosită de incompetenţa actuală. Tot ce au făcut bun inginerii este risipit acum de cei care sunt la conducerea ţării şi a companiilor de stat.

Şi la Hidroelectrica, dacă stai să întrebi: cât a investit în ultimii cinci ani? Cu cât a crescut capacitatea de producţie de energie electrică? Când a fost amenajat ultimul baraj? Fizic acum, ar trebui să fie văzute barajele: avem succes azi cu listarea, dar haide să vedem cum arată Vidraru, cum arată Izvorul Muntelui, cât de îngrijite sunt? Că dacă întrebi oamenii de la butoane, din inima muntelui, îţi vor spune că nu s-a investit destul.

Per total, listarea Hidroelectrica este un lucru bun, pentru că în acest fel aducem vizibilitate, aducem interes pentru România şi intrăm în acest circuit fără de care nu se poate. Nu poţi să te izolezi, să crezi că le ştii tu pe toate, nu ai cum. Trebuie să intrăm în acest circuit şi să ne folosim argumentele şi pârghiile pe care le avem în acest context şi competiţie permanentă pentru resurse, pentru a aduce investiţii.

*Declaraţiile au fost făcute miercuri la emisiunea specială ZF H2O Day, care a urmărit minut cu minut primele ore de tranzacţionare a Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO