Special

Surse apropiate tranzacţiei: BlackRock, Goldman Sachs şi Fondul de Investiţii Suveran al Statului Singapore au subscris sute de milioane de euro la Hidroelectrica

Surse apropiate tranzacţiei: BlackRock, Goldman Sachs...

Autor: Sorin Pâslaru

13.07.2023, 00:07 10167

Giganţi ai investiţiilor cu active de mii de miliarde de dolari precum fondul american BlackRock, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din Statele Unite, Goldman Sachs şi fondul de investiţii suveran al statului Singapore au subscris fiecare peste 100 milioane de euro în listarea Hidroelectrica, conform unor surse apropiate tranzacţiei. Sorin Pâslaru

„Interesul a fost foarte mare. Au intrat în negocieri oameni de la cel mai înalt nivel din cele mai mari bănci de investiţii din lume, oameni din top 5 din conducerea acestor bănci. Negocierile au durat până la 3 dimineaţa în ziua închiderii tranzacţiei. Alocările către instituţionali nu s-au făcut pro-rata, ci în funcţie de profilul investi­torilor. Obiectivul a fost să fie cât mai mulţi investitori de calibru, investitori de termen lung, nu speculativi. A fost căutat un echilibru între preţ şi calitatea investitorilor”, au explicat pentru Ziarul Financiar sursele citate.

O treime din tranşa alocată investitorilor instituţionali, ceea ce a însemnat 80% din ofertă, deci 18% din acţiunile Hidroelectrica, au mers către investitorii instituţionali străini. Ca urmare, aceştia deţin acum circa 5-6% din Hidroelectrica. Restul a mers către investitorii instituţionali români, în primul rând fondurile de pensii private pilon 2, dintre care se detaşează NN Pensii, care a ajuns să deţină în urma subscrierii circa 2% din Hidroelectrica.

Au subscris şi multe grupuri de firme cu acţionariat local, „family offices” precum familia Pavăl de la Dedeman, cu subscrieri de sute de milioane de lei, potrivit surselor citate.

Au fost atraşi circa 400 de investitori instituţionali străini, mulţi dintre aceştia intrând pentru prima dată pe piaţa românească de capital.

Blackrock este unul din cele mai mari fonduri de investiţii din lume, cu active de aproape 9.000 miliarde $, Goldman Sachs are active de 1400 miliarde $, iar fondul suveran al statului Singapore (GIC) are active sub administrare de aproape 700 mld. $.

 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO