Special

ZF Live. Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Daniela Andrén, Örebro University School of Business: Trebuie să calculăm starea de bine dincolo de cifrele PIB-ului, trebuie să includem indicatori de bunăstare a individului în politici

Autor: Ramona Cornea, Sorin Pâslaru

07.08.2023, 00:06 124

„Cine creează prosperitatea în lume, statul sau indivizii? Statul nu poate exista fără indivizi. (...) Eu cred aşa starea de bine individului este cea mai importantă. Dacă ei au un echilibru şi sunt fericiţi, pot să facă lucruri.”

Statul trebuie să calculeze starea de bine oamenilor dincolo de ce arată rezultatele economice ale ţării şi să includă indicatori de bunăstare a individului în politicile sale, este de părere Daniela Andrén, PhD associate professor la Örebro University School of Business din Suedia.

„Este nevoie de PIB, de PIB per capita pentru a monitoriza creşterea economică, dar nu uitaţi de oameni şi nu uitaţi că este nevoie de astfel de indicatori şi acesta este trendul. Grupul cu care lucrez eu de la London School of Economics a reuşit în colaborare cu guvernul lui David Cameron să includă aceşti indicatori de bunăstare a individului în politicile lor”, a spus Daniela Andrén în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Aşadar, ea crede că prosperitatea statului depinde de starea de bine fiecărui individ, iar pentru a ajunge la prosperitate este nevoie de legi clare şi flexibile.

„Cine creează prosperitatea în lume, statul sau indivizii? Statul nu poate exista fără indivizi şi statul are mare influenţă fiindcă are banii sunt strânşi din taxe, deci de la oameni. Dacă nu ai legi foarte clare şi flexibile, chiar şi pentru un stat foarte puternic este greu la un moment dat. Eu cred aşa starea de bine individului este cea mai importantă. Dacă ei au un echilibru şi sunt fericiţi, pot să facă lucruri”, a detaliat Daniela Andrén. Ea este profesor asociat de economie la Örebro University School of Business, Örebro, Suedia. Principalele sale interese de cercetare sunt economia muncii şi a sănătăţii, cu accent pe evaluarea politicilor publice. Cercetările ei din prezent se concentrează pe probleme metodologice de analiză a bunăstării, stabilirea priorităţilor şi învăţarea activă cu diferite tipuri de date.

În România a lucrat pentru Institutul de Economie Naţională al Academiei Române.

„Sunt absolventă a Facultăţii de Cibernetică, Informatică şi Statistică economică în anul 1991, specializarea cibernetică şi previziune economică. Am început să lucrez la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, pe masa mea de lucru au fost aspecte legate de start-up, de privatizare”, a spus ea.

În România, dacă nu am avut bani, a trebui să urmăm ce s-a cerut de la instituţiile financiare care ne-au dat ajutor financiar, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, susţine ea. „Aceste două instituţii se uită la numai doi indicatori: creştere economică şi şomaj. Atâta timp cât prezinţi politici care sunt făcute să asigure o creştere economică şi reducerea şomajului, banii vin din afară. Dar ce fac cu banii după aceea şi cum sunt oamenii implicaţi în acest proces?”

După ce a plecat din România, activitatea Danielei Andrén a început să se concentreze  mai mult pe individ.

„Eu, deşi am plecat de la macro din România şi de la Institut, am devenit ce se numeşte micro. Eu pun în prim-plan foarte mult în cercetarea mea oamenii şi firmele. Este mult mai uşor să să primeşti date la nivel macro şi să faci analize care sunt foarte cerute la nivel macro. Nu trebuie să uităm că economia este tot ce fac oamenii, tot ce fac firmele, iar firmele sunt tot oameni. În ultima vreme este vorba de wellbeing, se pune pe primul loc starea individului”, a concluzionat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO