Top MBA

Managerii care au absolvit programe in strainatate sunt prea scumpi

Managerii care au absolvit programe in strainatate sunt prea scumpi

Alina Vasile, country manager pentru Romania al City College, institutie afiliata University of Sheffield: "Un GM nu va vrea sa se regaseasca in aceeasi sala de curs cu subordonatii sai."

19.03.2008, 21:09 106

Sunt foarte multe exemple de romani care au mers in strainatate pentru a face un MBA sau EMBA, in Statele Unitate sau in Marea Britanie, programe care sunt foarte costisitoare din punct de vedere financiar si care nu ii ajuta in cazul in care vor sa se intoarca in Romania. "Astfel de oameni sunt foarte scumpi si de cele mai multe ori nu gasesc pe piata locala angajatori care sa le ofere salariile pe care le cer. Managerii romani ar trebui sa se orienteze spre programe oferite local, cu profesori straini care sa aiba expertiza regionala si internationala", spune Alina Vasile.
Asteptarile managerilor romani s-au rafinat in ultima perioada. Ceea ce parea potrivit in anii '90 nu mai este astazi pe lista lor de prioritati, iar piata de MBA trebuie sa tina pasul cu aceasta evolutie.
"Daca in urma cu zece ani managerii romani erau interesati de o diploma si de posibilitatile de networking, in prezent, ei cauta programe cu aplicabilitate care sa le ofere instrumente si cunostinte pe care sa le poata folosi intr-adevar in cariera", spune Vasile.
Cel mai greu de convins de utilitatea urmarii unui program de formare profesionala sunt sefii de companii, publicul preferat de programele de MBA sau EMBA ramanand middle managementul. Sunt mai multe motive care pot explica aceasta orientare, in care sunt foarte rar inclusi cei care au ajuns la un nivel maxim al carierei lor. In primul rand, programele de instruire mangeriala sunt privite in primul rand din perspectiva oportunitatilor pentru promovare. "Un CEO sau un general manager nu prea mai are perspective de promovare. La aceasta se adauga lipsa timpului si un oarecare sentiment de autosuficienta. Pe de alta parte, un GM nu va vrea sa se regaseasca in aceeasi sala de curs cu subordonatii sai", precizeaza Alina Vasile. Cat priveste preturile programelor de instruire manageriala de pe piata locala, acestea reflecta nivelul de dezvoltare al economiei in general.
"Piata din sud-estul Europei nu poate fi comparata cu cea din Europa Occidentala sau din America de Nord, intrucat nicio scoala din top zece international nu e prezenta direct aici. Cu toate acestea, programele de MBA sau Executive MBA acopera nevoile pietei in acest moment", mai adauga country managerul City College.
Programul de EMBA al Universitatii Sheffield este predat de 50 de ani in Marea Britanie. Universitatea a deschis o filiala in Grecia in 1989, care a devenit ulterior facultate a Sheffield, pentru a facilita accesul managerilor din estul si sud-estul Europei catre programul de Executive MBA. Astfel, programul se preda de 15 ani in Salonic, de trei ani in Serbia si de doi ani a ajuns si in Romania.
"Dintre managerii din Balcani, romanii sunt cei mai deschisi spre programe de MBA. Sunt foarte motivati si dornici sa invete", spune Vasile, precizand ca la Bucuresti sunt si cei mai multi inscrisi pe care ii are progarmul de EMBA al Sheffield in cele trei tari.
Astfel, in Serbia, apetitul pentru MBA-uri este mai redus, insa trebuie luata in considerare si dimensiunea pietei, mai redusa decat cea din Romania.

Nume program: EMBA Sheffield
Institutia: University of Sheffield (UK) in parteneriat cu cu Facultatea afiliata City College (Grecia)
Data aparitiei: 2006
Specializare: general management, marketing, finante si logistica
Cost: 14.690
Durata: 2 ani
Numar total absolventi: 70 (vor absolvi in decembrie 2008)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO