Acţiunile retailerului german de produse de înfrumuseţare Douglas au scăzut joi cu până la 9% în debutul lor la Frankfurt, investitorii primind cu părere de rău cea mai mare ofertă publică iniţială din ţară din 2022 încoace, raportează Financial Times.
Listarea retailerului, care operează 1.800 de magazine în toată Europa, a fost urmărită îndeaproape de bancherii de investiţii şi de investitorii care sperau că ar putea marca începutul unei reveniri pe piaţa slabă a ofertelor publice iniţiale din Europa. Paradoxal, scăderea a avut loc în contextul în care piaţa germană a înregistrat o creştere uşoară.
Un bancher care a lucrat la IPO a declarat că sentimentul investitorilor a fost afectat de un avertisment care vizeaza profiturile, lansat marţi de proprietarul francez al fimei de produse de lux Gucci.
Douglas, deţinut de un fond de capital privat, care a strâns 850 de milioane de euro, a stabilit preţul celor 32,7 milioane de acţiuni noi la 26 de euro, la limita inferioară a intervalului de preţ. Primul preţ de piaţă de joi a fost de 25,50 euro, iar la începutul după-amiezii acţiunile se tranzacţionau la 23,28 euro.
Bancherul s-a declarat „personal dezamăgit" de performanţa acţiunii, adăugând că „portofoliul de comenzi a fost stabil". Implicaţiile pentru alte listări potenţiale au fost limitate, deoarece „fiecare caz de IPO este diferit şi piaţa este foarte selectivă", a spus el.
Douglas a strâns 850 de milioane de euro în cadrul IPO şi a primit o injecţie de capital de 300 de milioane de euro de la acţionarii existenţi, grupul de capital privat CVC şi familia fondatoare Kreke, ceea ce a dus la o capitalizare de piaţă de aproximativ 2,8 miliarde de euro. Compania cu sediul în Düsseldorf a declarat anterior că va utiliza veniturile obţinute în urma IPO pentru a-şi reduce datoria.
„IPO-ul Douglas a fost cu adevărat slab - nu vezi prea des ca o acţiune să se tranzacţioneze sub preţul IPO la deschidere", a declarat Christian Reindl, un manager de fonduri de la Union Investment care a cumpărat acţiuni în cadrul IPO. El a spus că Douglas este o companie solidă care operează pe o „piaţă interesantă", cu rate de creştere bune şi marje stabile. „Suntem încrezători că Douglas îşi va respecta promisiunile şi că preţul acţiunilor va reflecta acest lucru în timp", a spus el.
Reindl a criticat structura listării, susţinând că cele 300 de milioane de euro în capital propriu pe care investitorii existenţi le-au injectat au creat un „surplus de acţiuni care apasă asupra preţului acţiunilor". „Din punct de vedere tehnic, IPO-ul a fost prost făcut".