ZF 24

Acţiunile Intel se prăbuşesc după ce noile prognoze ale companiei sporesc îndoielile învestitorilor pentru o revenire viitoare

Acţiunile Intel se prăbuşesc după ce noile prognoze...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.01.2024, 13:07 4731

Intel Corp. s-a prăbuşit înainte de tranzacţionare, după ce a prezentat joi o prognoză dezamăgitoare, reînnoind îndoielile cu privire la o redresare viitoare a producătorului de cipuri cândva dominant în industrie, raportează Bloomberg.

Prognoza Intel pentru primul trimestru, atât pentru vânzări, cât şi pentru profit, a fost cu mult sub estimările Wall Street, directorii companiei străduindu-se să calmeze îngrijorările generate în timpul unei conferinţe telefonice cu analiştii.

Perspectivele actuale ale firmei ilustrează lunga călătorie pe care Pat Gelsinger trebuie să o parcurgă pentru a restabili vechea măiestrie a Intel. Deşi afacerile producătorului de cipuri pentru computere personale se redresează, cererea continuă să aibă de suferit.

Intel se confruntă, de asemenea, cu o încetinire a activităţii în domeniul cipurilor programabile şi al componentelor pentru vehiculele care se conduc singure, în timp ce afacerea de producţie a semiconductorilor pentru alte companii nu a reuşit să fie demarată până în prezent.

Acţiunile Intel au scăzut cu peste 12% în tranzacţiile de dinaintea deschiderii bursei din New York, după ce joi au închis la 49,55 dolari. Dacă declinul din primele tranzacţii se menţine, Intel va fi pregătită pentru cea mai mare scădere din octombrie 2021. Acţiunile au scăzut deja cu 1,4% în luna ianuarie, în urma unui avans de 7,1% al indicelui de semiconductori al Bursei de Valori din Philadelphia, care este urmărit îndeaproape.

Vânzările din primul trimestru vor fi cuprinse între 12,2 şi 13,2 miliarde de dolari, a precizat compania cu sediul în Santa Clara, California, un nivel care nu depăşeşte estimările analiştilor de 14,25 miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

În timpul conferinţei telefonice, Gelsinger a recunoscut că primul trimestru nu a mers conform speranţelor sale personale, fiind de părere că în restul anului 2024, situaţia companiei se va îmbunătăţi trimestru cu trimestru. Eforturile Intel de a redeveni vârful de lance al producţiei sunt încă pe drumul cel bun, potrivit lui Gelsinger.

Fără a intra în detalii, Intel a declarat joi că are comenzi în valoare de 10 miliarde de dolari în valoare de „lifetime deal value" pentru a produce şi împacheta cipuri pentru alte companii - o dovadă a progresului înregistrat în acest nou domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO