ZF 24

Adevăraţii „băieţi deştepţi“ din afacerea despăgubirilor: Nepotul lui Gigi Becali primeşte o sumă record de la ANRP (297 mil. lei) pentru un dosar de drepturi litigioase

Adevăraţii „băieţi deştepţi“ din afacerea...

Autor: Roxana Pricop

02.07.2013, 21:49 19453

Cumpărătorii de drepturi litigioase (cesionarii), cu influenţe în mediul politic şi de business, continuă să fie principalii beneficiari ai procedurii de retrocedare şi sub guvernarea Ponta, în timp ce foştii proprietari aşteaptă la coadă. Astfel sunt confirmate riscurile că noua lege a retrocedărilor nu poate opri abuzurile din trecut.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), instituţia din subordinea primului-ministru responsabilă de retrocedări, a emis săptămâna trecută un titlu de despăgubire în valoare record de 297,6 milioane de lei pentru o persoană care a cumpărat un dosar de retrocedare. Ieri în presă a apărut informaţia că beneficiarul titlului de despăgubire ar fi Vasile Geambazi ( foto cancan.ro), unul dintre nepoţii lui Gigi Becali, iar surse oficiale au confirmat informaţia pentru ZF.

Vasile Geambazi ar fi cumpărat dosarul de retrocedare înainte de 2010 de la fostul proprietar de drept la un preţ de circa 10%-20% din valoarea compensaţiei şi a obţinut în instanţă despăgubiri de 297,6 milioane de lei pentru o suprafaţă de 21 de hectare de teren situat în Voluntari, potrivit aceloraşi surse. Suma de aproape 300 milioane de lei va fi plătită de la bugetul de stat în termen de cinci ani în tranşe anuale egale începând de la 1 ianuarie 2014.  România a retrocedat mai mult decât oricare alt stat din UE, însă principalii beneficiari au fost cei care au cumpărat drepturile litigioase de la foştii proprietari sătui să mai aştepte.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO