ZF 24

Adevăratul Proiect de Ţara

Adevăratul Proiect de Ţara
20.01.2014, 18:00 155

..Sau proiectul de tara relevant sau oportun in contextul actual pentru Romania ? Economic "forever", politica dupa, poate in pauze.

Spre finalul anului trecut, Presedintele Basescu anunta faptul ca pentru Romania reunirea cu Basarabia ar trebui sa devina principalul proiect de tara, probabil ca in special referitor la politica externa.

Insa daca Romania a ratat sansa integrarii politice a Basarabiei acum peste 20 ani – si oricum n-avea cine ce integrare sa faca atunci – acum este mult mai complicat, ar trebui sa ramana pe agenda noastra politica, dar cel mai probabil se poate intampla mult mai incolo. Nu sunt analist politic sau specialist in politica externa, dar nici nu trebuie sa fii ca sa vezi ca basarabenii in majoritate nu-si doresc acum unirea cu Romania, iar politicienii lor cu atat mai putin si intelegem cu totii de ce. Isi doresc in schimb UE, au nevoie de UE si de avantajele pe care le confera accesul la o asemenea piata, mai ales dupa subtierea progresiva a clepsidrei pietei ruse.

Germaniei de Vest i-a trebuit 10 ani sa integreze economic partea ei estica..

De fapt, noi ar trebui mai intai sa ne uitam la noi insine (economic, democratic, social) si pe urma catre drepturile noastre istorice. Trebuie sa devenim ravniti de fratii nostri, precum UE, ei sa ne doreasca la fel de mult precum noi pe ei sau mai mult, dar pentru asta sa ne intoarcem la baza, la economic si respectiv fundamentele sale. Pentru ca daca economic nu e, nimic nu e, nici democratie nu va mai fi, nici libertate, nici ultrafragilul stat de drept, mai mult simulat inca parca.

Daca nu construim nimic, nu vom mai avea nimic si nu vom mai fi de interes nu numai pentru fratii nostri de peste Prut, dar cu atat mai putin pentru ceilalti, care sunt cu banii.

Adevatul proiect de tara, acela al dezvoltarii economice in primul si in al doilea rand, poate face minuni, dar cum sa-l facem ? Nu cred ca putem, atata timp cat patria noastra va fi condusa exclusiv politic si nu dupa ratiuni economice. Ne este familiara expresia ca nu exista vointa politica ? Desigur. Dar vointa economica pentru a ne fi mai bine in medie tuturor putem gasi ? Putem provoca oare asa ceva ? Ar trebui, pentru ca altfel putem ajunge peste inca 20 ani sa ne rugam noi de basarabeni sa ne unim cu ei !?...

Punctul pe “i”: atata timp cat ne intereseaza doar puterea pentru inavutire, tradusa in voturi si pensionarii plus asistatii ii “dovedesc” la numar(-atoare) pe cei care produc, de ce am incuraja munca ? “Doar” pentru niste impozite, cat mai multe si mai mari, in rest mai bine ne imprumutam si in fiecare an electoral (si astia s-au inmultit..) marim niste pensii si mai dam ajutoare. Cati pensionari de boala lucreaza oare bine mersi ?

Niste bancheri de la banci private straine (aceia carora le-am vandut bancile si din care cauza acum nu avem surse proprii de finantare a unor cresteri economice macar conjuncturale, din cand in cand) spuneau nu de mult ca guvernul si premierul ar trebui sa aiba niste obiective anuale clare, de genul cresterea cu 5% a PIB-ului. Daca nu, out ! Ca in business, cel privat, pardon, sa ne intelegem. Si incepand de ieri (!), nu de maine, ca maine e cam tarziu, vin chinezii peste noi, moldovenii, rusii, ungurii, etc...de ieri, ca e pe bani domnilor, pe banii nostri, pe munca noastra:

Reforma statului, ce frumos suna, avem aproape la fel de multi lucratori la stat ca la inceputul crizei. Toate institutiile de stat ar putea lucra mai eficient cu intre 30% si 50% mai putini salariati.

Reconversia profesionala, suna la fel de frumos dar lipseste cu desavarsire, de aceea nu concediem osanza de la stat, ca nu stim ce sa facem cu “bomba sociala” nou creata, de parca nu ar fi de munca in Romania, avem de toate, nu ne mai trebuie nimic...

In pofida crizei datoriilor suverane, care a lovit mai ales partea meridionala a UE, “capsunarii” nostri nu s-au intors acasa la copiii lor, ci dimpotriva, tot mai multi parinti necapsunari ne trimitem tot mai mult copiii in partea mai putin meridionala a UE, la studii ! Iar Ministerul Educatiei se lauda cu exodul medicilor bine pregatiti in tarile vestice ale UE, pentru ca Ministerul Muncii si “Familiei” si Ministerul Sanatarii nu le poate crea conditii de munca decente aici. Asta in caz ca v-ati intrebat de ce a crescut din nou concurenta la Facultatea de Medicina ?

Ziua noastra Nationala 1 Decembrie mai trezeste printre noi, o data pe an, sentimentul patriotic, de apartenenta la o natie, o istorie, la niste valori, dar daca esti intrebat ce e specific Romaniei in lume, cu ce ne laudam noi in lumea asta tot mai globala in prezent ? A, pardon, cu viteza de navigare pe internet, e ceva ! Alminteri imi vin in minte numai lucruri rele si nu sunt un pesimist. Ii admir pe destui oameni importanti de la noi care fac eforturi pentru educatia economica a populatiei si pentru ca doresc sa nu-si trimita copiii la studii in strainatate, sperand ca trebuie sa se poata si aici, sa fie bine si aici.

Ma straduiesc sa fac parte din aceste categorii de cetateni, dar daca partial mai reusesc cate putin la educatie, la cealalta nici nu mi-am propus, pentru simplul fapt ca pe termen scurt nu se poate. Stiti ce bine e sa-ti trimiti unicul copil in lumea larga la studii, din Romania anului 2014, care nu poate produce tineri competitivi cu lumea lor, decat cu mari exceptii care confirma regula ?

Sansa Romaniei pe termen mediu si lung sunt tinerii care se intorc din afara sa schimbe sistemul, valorile, sa aduca competenta si s-o impuna, etc...dar inca nu se poate intampla asta, e prea devreme...ei sunt prea putini, de aceea e nevoie de o perioada de inca 20 ani cel putin, pana atunci poate mai facem niste kilometri de autostrada, daca n-au bani de avion.

Vad eforturi, mai mult tot din zona privata, pentru dezvoltarea (a cata oara ?) pietei de capital, care sa duca Bursa noastra de Valori in cativa ani in randul celor emergente, pe cand si economia ? Ca parca tot “emergem” de peste 20 ani. Ne complacem in tranzitie, sa nu ramanem asa.

Fiscal suntem impotenti sa colectam darile si atunci marim impozitele ? Fiasco total, poate ati uitat ce-i aia evaziune. Alt Punct pe “i”: Aplicarea Legii ! E valabil peste tot, din Parlament, la Justitie, in trafic...pana in scoli si gradinite, unde noroc cu o scanteie de demnitate sau de revolta, ca sa aflam ceea ce stiam deja demult...la fel in spitale, unde colcaie mizeria, doctorii nu toti cer bani, unii se mai uita si la cum arata pacientul, cum e imbracat, din ce masina coboara.

Oare in ce tara din lume ca sa se aplice legea, dupa ce se mediatizeaza cate un scandal la orice nivel, se ingroapa totul intr-o comisie de care nu vei mai auzi niciodata, decat daca vrei sa cauti statele de plata ale membrilor ?

Proiectul “Management privat la Stat”, un esec ? Vreo surpriza pe undeva ? Sa fim seriosi, despre ce vorbim ? Politicul nu se lasa niciodata, nici chiar la privat. Si culmea, blamam tot FMI-ul saracul, cine dracu’ ne-a pus.

Spunea Dl. Hostiuc zilele trecute ca sunt prea multi consultanti si prea putini leaderi veritabili, chiar si in business, capabili sa conduca firme mari, cu mii de angajati. Si prea multi “coach”-i, as adauga eu. Totusi eu am si o alta parere, sunt prea multi consultanti si pentru ca economia nu le ofera noi oportunitati, noi provocari in pozitii de executivi, sunt prea putine companii care conteaza pentru pleiada de executivi crescuti prin multinationale in ultimii 20 ani. Sunt tot mai multi romani in top managementul companiilor romanesti, dar si straine, in banci, in asigurari, in piata de capital, oameni pregatiti cu MBA-uri si multi ani de practica de acum. Dar pana si aici oferta e superioara cererii.

Sper sa nu fiu inteles gresit aici, pentru ca exista un mare “gap”, o falie in aval pentru middle management si ceilalti de mai jos, unde sistemul nostru de invatamant, dar si lumea noua tehnologica si de comunicatii de azi si-au pus amprenta. Se cheama superficialitate ceea ce vreau sa spun, ignoranta, suficienta, aroganta gratuita, adica prostie, cu o singura, dar grozava exceptie, care ne mai indulceste amaraciunea:

IT&C este singura poveste constant frumoasa si sustenabila din interioul business-ului local, poate exagerez putin, dar provoc contraziceri de la cat mai multe alte domenii integrate si articulate ca acesta. Este partea frumoasa a generatiei Y si iY, sa le vedem si pe celelalte.

Dupa atata pesimism sau criticism, probabil ca as fi chiar penibil acum sa invoc o strategie, un plan strategic al Romaniei pentru 20 ani de acum incolo, un adevarat proiect de tara, ce ne propunem noi romanii sa facem, cu ce sa “rupem gura targului” si noi in Lumea asta tot mai mica ? Si totusi ma risc ! Se inscrie cineva ?

 

Ovidiu Dîmbean -Creţa este decan al ASEBUSS

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24