ZF 24

Adi Steiner, Managing Partner, STC Partners: Preţurile din imobiliare vor continua să crească, poate nu la fel de repede ca în trecut, dar şi costurile din construcţii cresc

ZF Birouri si Rezidential 2023

Adi Steiner, Managing Partner, STC Partners: Preţurile...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2023, 11:50 3006

Preţurile din imobiliare vor continua să crească, poate nu la fel de repede ca în trecut, dar şi costurile din construcţii cresc, a declarat Adi Steiner ,  Managing Partner STC Partners  în cadrul conferintei ZF Birouri si Rezidential  2023.

”Nu văd o mare problemă, o scădere a tranzacţiilor ca urmare a taxelor lor. Preţurile vor continua să crească, poate nu la fel de repede ca în trecut, dar şi preţurile la construcţtii cresc. Noile taxe ne influenţează şi ne aşteptăm că pe termen scurt clienţii vot lua mai rapid decizia de a cumpăra, pentru a prinde TVA de 5%. Pe termen lung toată lumea va avea aceleaşi taxe, deci nu va fi un impact pe competiţie”

Ce a mai declarat Adi Steiner:

La Cartier Azuga am terminat lucrările structurale în faza1. Ne aşteptăm să avem recepţia finală în T2 2024 şi să livrăm apartamentele în T3.

Faza 2 va începe în T1-T2 2024 şi va fi finalizată în 2025.

Am lucrat mult în construcţii, ca antreprenor general, şi cred că predictibiltatea costurilor este foarte mică acum. Costul materialelor, taxele, salariile, toate au un impact. Costul materialelor fluctuează foarte mult şi e greu să faci estimări pe termen mediu şi lung. E greu să dai preţuri fixe pe 1-2 ani acum

Nu ne uităm la zona de închirieri. Planul nostru este să construim pentru a vinde. Aşa a fost obţinută şi finanţarea.  Apartamentele sunt foarte accesibilite aici faţă de alte tări, şi atunci de ce să închiriezi, când poţi să cumperi.

În Viena, Londra, oamenii închiriază pentru că nu îşi permit să cumpere. Dar aici este o situaţie fericită, avem o piaţă a cumpărătorilor şi există şi o mentalitate care inclină spre achiziţie.

Ne uităm la noi oportunităţi pentru viitor şi dezvoltăm proiectele actuale.

Avem finanţarea asigurată pentru prima fază a proiectului, cu Banca Transilvania, cu care colaborăm foarte bine. Lucrăm la extinderea finanţării pentru faza doi.

Nu cred că 2023 este un an rău. A fost o scădere de circa 20% a livrărilor de apartamente în Bucureşti faţă de 2022, dar suntem încă cu 10% peste 2019. Deci totul e bine. Anul viitor, cu schimbarea TVA, cred că vom vedea o creştere a vânzărilor de apartamente până în 600.000 lei, pentru a profita de Tva.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO