ZF 24

Adrian Iorgulescu, director Premium Porc: Din cauza pestei porcine africane am fost nevoiti ca în 2022 să închidem 6 ferme. Sperăm ca din 2024 să avem o productie apropiată de ce aveam înainte

ZF Agriculture Summit 2023

Adrian Iorgulescu, director Premium Porc: Din cauza...

Autor: Roxana Rosu

30.10.2023, 12:54 212

Din cauza pestei porcine africane, apărută în România în 2018, la începutul anului 2022 am fost nevoiti să închidem 6 ferme şi am ajuns la jumătate din capacitate. Sperăm ca din 2024 să avem o productie apropiată de ce aveam înainte de dezastru, a declarat Adrian Iorgulescu, director Premium Porc în cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

Ne-am infiintat în 2006, cu o fermă în Vrancea. Până în 2018, am deschis 10 ferme cu o capacitate de producţie de aproximativ 600.000 de porci produşi anual si 3 mori  pentru furaje. Anul 2018 a adus pesta porcină africană, un virus fără leac. Acest virus a pus pe butuci intreaga industrie porcină din România. Am investit masiv în echipamente şi proceduri pentru a limita pierderile, dar erau focare în toată zona şi ne-am trezit la început de 2022 că trebuie să ucidem preventiv 200.000 de capete. Am închis şase ferme, am trimis acasă o parte din colegi, a fost un an îngrozitor. Am ajuns la jumătate din capacitatea de productie, de 600.000 capete porc livrate la abator”.

El a adăugat că anul acesta firma se află într=un proces de revenire.

”Am pregătit fermele, am reangajat noi colegi şi am început să repopulăm fermele şi sperăm ca din 2024 să avem o productie apropiată de ce aveam înainte. Din păcate nu există încă un vaccin şi virusul este aici. Apar periodic focare”.

Ce a mai declarat Adrian Iorgulescu:

Avem cheltuieli imense cu protectia, cu dezinfectarea, avem proceduri specifice pentru angajati.

România a pierdut lupta cu pesta porcină africană. Din 2018 suntem în zona roşie, avem virusul endemic. A fost o decimare a animalelor de reproductive. Suntem la jumătate din capacitatea fermelor comerciale de dinainte de 2018.

Au fost circa 4,5 mil capete în 2017 şi 3 mil capete în 2022, dar mare parte sunt importuri de porc tineret din vestul Europei.

Anul acesta, după multe negocieri, a fost publicată în MO Legea 122/2023, faimoasa Lege a Porcului, iar normele apar şi ele în curând. Sperăm ca prin aplicarea ei şi controlul dat de aceste norme nu vom mai ajunge în situatii limită de focare. E o sperantă.

Productia internă de carne de porc acoperă circa 20% din consumul national.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO