ZF 24

Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management: Pentru a creşte lichiditatea, bursa de la Bucureşti ar beneficia de statutul de piată emergentă şi sper să intrăm în această categorie cât mai repede

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management: Pentru a...

Autor: Roxana Rosu

18.03.2024, 13:07 152

Statutul de piată emergentă ( MSCI) ar ajuta creşterea lichiditătii la BVB şi, de asemenea, să acceptăm multiplii mai ridicati, pentru cei care vor să facă exit-uri, a declarat Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management .

”Pretul pentru multiplii scăzuti pe care îi avem la BVB este această lichiditate scăzută. Nu trebuie să fim doar o piată de dividend, nu ne putem multumi cu atât. Cred că multiplii mai ridicati şi statutul de piată emergentă sunt corelate, nu ştiu care va apărea primul”.

Ce a mai declarat Adrian Negru:

Dacă ar veni un emitent nou, cu o valoare similară cu Hidroelectrica, nu ar fi o problemă ca jucătorii locali să o acopere. Fondurile locale deschise au alocat BVB cam 2 miliarde lei, sunt încă 1 miliarde lei din Pilonul 3. Pilonul 2 are circa 30 miliarde lei expunerea pe piata locală. Aceştia sunt banii investitorilor institutionali locali. La care se adaugă investitorii de retail.

Nu cred că ar fi o problemă să acopere o nouă ofertă de genul Hidroelectrica.

In industria de asset management a grupurilor bancare nu avem un silver bullet să rezolvăm totul peste noapte. Dar piata e dominată de grupurile bancare şi asta ar trebui să fie punctul cel mai puternic pe termen scurt şi mediu pentru a dezvolta piata fondurilor de investitii.

Băncile au una din cele mai puternice retele de distributie de instrumente financare şi aşa putem spera să ajungem la mai multi investitori. Suntem la 1% din PIB acum, deci abia am zgâriat suprafata pietei locale.

Eu mi-aş dori să intrăm în MSCI cât mai repede, unde există fonduri de miliarde de dolari disponibile.  Sunt perspective bune şi din această perspectivă pentru BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO