ZF 24

Afacerea de mezeluri a lui Cristi Borcea a intrat in insolventa cu datorii de 5 mil. euro

Afacerea de mezeluri a lui Cristi Borcea a intrat in insolventa cu datorii de 5 mil. euro
29.12.2009, 16:19 351

Producatorul de mezeluri Crimbo Prod Carn, din localitateaZlatna, judetul Alba, detinut de omul de afaceri Cristi Borcea -unul din actionarii echipei de fotbal Dinamo Bucuresti, a intratrecent in insolventa dupa ce Tribunalul Alba a admis cerereacompaniilor D&S Fleisch, Inorogul Impex si a filialei din Albaa bancii MKB Romexterra Bank, creditori ai Crimbo Prod Carn.Productorul avea la finalul anului trecut datorii totale de 4,8mil. euro, potrivit informatiilor aparute pe site-ul MinisterulFinantelor.
"Au o datorie de 90.000 de lei (n.red.- circa 21.000 de euro) lanoi, dar sunt slabe sanse sa mai obtinem acesti bani", a declaratMircea Gecan, director general al D&S Fleisch Romania, unuldintre cei mai mari distribuitori locali de carne de porc.

Datoriile totale ale Crimbo Prod Carn sunt insa mult mai mari,tinand cont e faptul ca pe lista creditorilor se numara si ofiliala a bancii MKB Romexterra Bank. In plus, compania are sidatorii catre stat. "Fabrica nu mai functioneaza deja de catevaluni iar datornicii au venit si au pus sechestru pe mai multebunuri. Si la stat au impozite si taxe neplatite", a declarat unreprezentant al primariei Zlatna, fara a dezvalui insa sumadatoriilor pe care actionarii Crimbo Prod Carn o are de platitcatre stat.

La finalul anului trecut, producatorul de mezeluri Crimbo Prod Carnrealiza afaceri de 1,4 mil. euro, in scadere cu 26% fata de anulprecedent, o pierdere neta de 3 mil. euro comparativ cu un profitde circa 6.000 de euro in 2007 si datorii totale de 4,8 mil. euro,cu jumatate de milion de euro mai mare decat in anul precedent,potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului deFinante.

Reprezentantii Crimbo Prod Cran, cat si administratorul judiciar alacestuia - Casa de insolventa Transilvania, nu au putut ficontactati de Ziarul Financiar pentru a oferi mai multedetalii.
Piata mezelurilor a inregistrat anul acesta cele mai imporanteintrari in insolventa si faliment din industria alimentara, dupa ceproducatorul de preparate din vanat Stenyon din Giurgiu a cerutintrarea in faliment iar producatorul de mezeluri Medeus dinCapitala a intrat in insolventa, din cauza lipsei delichiditati.

Un nou proprietar?

Cristi Borcea a declarat in mai multe ocazii catre presa, chiar siin cursul acestui an, ca detine producatorul de mezeluri CrimboProd Carn in parteneriat cu antrenorul echipei Dinamo - CornelTalnar. Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi nu detin actiuniale companiei din Alba in nume propriu, potrivit datelorRegistrului Comertului.
Surse din industrie sustin ca proprietarul echipei a vandut recentactiunile detinute in cadrul producatorului de mezeluri catrepartenerul sau de afaceri si cel de-al doilea actionar al CrimboProd Carn, Cornel Talnar, fara a estima o suma exacta a acesteitranzactii.
Daca vanzarea a fost facuta dupa ce Tribunalul Alba a decisintrarea in insolventa a companiei, cumparatorul este obligat delege sa ofere la momentul achizitiei unei companii intrate ininsolventa minim o valoare egala cu cea a datoriilor totale alecompaniei. De aceea, tinand cont ca Borcea nu detine pachetul totalde actiuni al Crimbo Prod Carn iar datoriile totale aleproducatorului de mezeluri se ridica la aproximativ 5 mil. euro,tranzactia ar putea fi evaluata la aproximativ 2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO