ZF 24

Alexandru Ciuncan, director general şi preşedinte al UNSAR: Dacă vrem ca asigurările de viaţă şi de sănătate să se dezvolte este nevoie de pârghii fiscale, de deductibilităţi. Trebuie pârghii fiscale îmbunătăţite pe asigurările de sănătate şi pârghii fiscale pe care nu le avem pe asigurările de viaţă

ZF Bankers Summit 2023, ziua 3

Alexandru Ciuncan, director general şi preşedinte al...

Autor: Claudia Medrega

28.06.2023, 15:21 73

Asigurările de viaţă şi asigurările de sănătate s-ar putea dezvolta în România dacă ar exista pârghii fiscale, adică deductibilităţi, susţine Alexandru Ciuncan, director general şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

“Dacă vrem ca asigurările de viaţă, asigurările de sănătate să se devolte aici este nevoie de pârghii fiscale. Este nevoie de pârghii fiscale îmbunătăţite pe asigurările de sănătate şi de pârghii fiscale pe care nu le avem pe asigurările de viaţă – deşi marea majoritate a ţărilor OECD au astfel de deductibilităţi”, a declarat şeful UNSAR la ZF Bankers Summit 2023, ziua 3.

El a adus în discuţie necesitatea schimbării structurii pieţei de asigurări din România unde RCA este la 55% din non-life, CASCO este undeva la 20%, iar asigurările property au o pondere de 12%.

Ce a mai spus Alexandru Ciuncan la ZF Bankers Summit 2023, ziua 3:

@ Trebuie rezolvată această ecuaţie numită RCA. Sunt două probleme sistemice. În primul rând, noi suntem în România campioni la tot ceea ce înseamnă accidente rutiere: 6 autovehicule din 100 provoacă o daună, în timp ce Polonia este la 4%, Cehia este la 3%. Aceasta este o problemă sistemică şi lansez o invitaţie de a vă alătura coaliţiei pentru siguranţa rutieră. Este un proiect de ţară pe care UNSAR l-a lansat săptămana trecută. Pierdem 1.600 de oameni în fiecare an din accidente rutiere, aceasta este o problemă sistemică. În al doilea rând trebuie rezolvate problemele ce ţin de evoluţia daunei medii şi de evoluţia ratei daunei. Din cifrele la T1 dacă mă uit strict la RCA vedem o creştere a ratei daunei cu 7 puncte procentuale.

@ Acestea sunt nişte lucruri sistemice. Trebuie ajustat cadrul legislativ şi aici s-a discutat mult despre ce înseamnă legea RCA şi trebuie echilibrat modul în care funcţionează acest sistem şi făcut să funcţioneze într-un mod predictibil. Sunt multe lucruri care ţin de zona sistemică. Umbrela peste toate acestea este faptul că este nevoie să recâştigăm încrederea clienţilor.

@ Noi facem an de an cercetări sociologice. Cu IRES am lansat barometrul UNSAR IRES. Şi românii îşi doresc de la un asigurător seriozitate, corectitudine şi solvabilitate. Solvabilitatea este un termen nou introdus în acest an şi deja 20% dintre respondenţi au zis că se uită la acest element.

@ Trebuie să recâştigăm încrederea clienţilor. Avem ambiţia ca industie să facem acest lucru şi putem să facem lucrurile acestea, dar numai dacă spunem lucrurilor pe nume.

@ Dacă vorbim despre prime de asigurare până la urmă ele ţin de tot ceea ce înseamnă frecvenţa producerii daunelor şi severitatea lor. Pur şi simplu. Sunt principii ale asigurărilor, sunt principii teoretice, sunt principii prinse în legislaţie. Trebuie să fim corecţi în relaţia cu clienţii.

@ Falimentul Euroins a dus la o presiune reputaţională importantă. Este clar. Şi se vede prin cercetările sociologice pe care le facem. Însă, este şi o presiune financiară asupra membrilor prin tot ceea ce înseamnă creşterea contribuţiilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Se vede în datele la T1 că există şi o creştere a despăgubirilor plătite care arată că industria funcţionează. Avem o creştere a despăgubirilor plătite, nu numai pe RCA, cu vreo 43%. Dar este şi o creştere a despăgubirilor plătite pe asigurări de incendiu, calamităţi naturale şi, în special, pe asigurări de locuinţe.

@ Obiectivele noastre reprezintă suma obiectivelor membrilor noştri sau factor comun în ceea ce priveşte obiectivele membrilor noştri. Educaţia financiară este unul dintre obiective şi cred că este cel mai important pentru că acolo se duce marea majoritate a resurselor. În al doilea rând este acest dialog instituţional - tehnic – avem 3 secţiuni în curând 4, 11 grupuri de lucru care interacţionează cu toate autorităţile, nu doar cu ASF, dar şi cu tot ceea ce înseamnă legislativ, executiv. Şi încercăm să dăm răspunsuri tehnice la probleme tehnice în baza principiilor menţionate anterior.

@ Avem documente de poziţie cam pe fiecare subiect care ne interesează unde membri au votat pornind de la modificarea aspectelor de deductibilitate, creşterea deductibilităţii pe sănătate, creşterea posibilităţii de a utiliza infrastructura spitalelor publice ca să creştem accesul la servicii de sănătate, introducerea de deductibilităţi pe asigurările de viaţă unde este o discuţie extrem de amplă, modificări în zona de politici publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO