ZF 24

Americanii încep să se sature de actualul preşedinte: Doar 14% dintre alegătorii din SUA sunt de părere că au putut prospera financiar în timpul mandatului lui Joe Biden

Americanii încep să se sature de actualul preşedinte:...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.11.2023, 13:53 104

Doar 14% dintre alegătorii americani simt că au prosperat financiar în urma venirii lui Joe Biden la Casa Albă, acesta fiind cel mai recent semn că rezultatele economice ale preşedintelui i-ar putea slăbi şansele de a câştiga nou mandat în 2024, scrie Financial Times.

Un sondaj de opinie a arătat că aproape 70% dintre alegători consideră că politicile economice ale lui Biden fie au dăunat economiei americane, fie au fost complet sterile. Doar 26% au fost de părere că politicile economice ale preşedintelui au fost benefice pentru cetăţeni.

Noul sondaj lunar realizat pentru Financial Times şi Ross School of Business de la Universitatea din Michigan va încerca să urmărească modul în care sentimentul economic va afecta cursa pentru Casa Albă.

Un sondaj similar realizat pentru FT în urmă cu patru ani a arătat că majoritatea americanilor au considerat că nu şi-au îmbunătăţit situaţia financiară sub preşedintele de atunci, Donald Trump, dar pesimismul lor a fost mult mai puţin pronunţat decât în prezent. În noiembrie 2019, doar 35% dintre alegători credeau că au avut o situaţie mai bună sub Trump, în timp ce 31% au susţinut o părere contrară.

Întrebaţi care este sursa celui mai mare stres financiar, 82% dintre respondenţi au spus că majorările de preţuri. Trei sferturi dintre respondenţi au declarat că majorarea preţurilor reprezintă cea mai importantă ameninţare la adresa economiei americane în următoarele şase luni.

Creşterea preţurilor a reprezentat o problemă persistentă în cei trei ani de mandat ai lui Biden şi, deşi inflaţia a scăzut faţă de vârful anual de 9,1% de anul trecut, cele mai recente cifre oficiale arată că indicele preţurilor de consum a crescut cu 3,7% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu mult peste ţinta de 2% stabilită de Rezerva Federală.

Ca răspuns la presiunile inflaţioniste, 65% dintre alegători au declarat că au redus cheltuielile neesenţiale, cum ar fi vacanţele sau mesele în oraş, în timp ce 52% au declarat că au redus cheltuielile pentru alimente sau alte necesităţi zilnice.

Opinia negativă asupra bilanţului economic al Casei Albe vine în ciuda creşterii record a locurilor de muncă şi a celor aproape trei ani de expansiune economică sub conducerea lui Biden. Cu toate acestea, aliaţii politici ai preşedintelui consideră că alegătorii pot fi încă convinşi de actualul lider al SUA pe măsură ce campania prezindenţială va prinde patină, iar rezultatele administraţiei Biden vor putea fi privite în perspectiva completă a ultimilor patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO