ZF 24

Analiza PwC: Creşterea TVA pentru activităţile recreative la 19% ar putea inhiba consumul şi reduce investiţiile

Analiza PwC:  Creşterea TVA pentru activităţile...

Autor: Roxana Rosu

25.09.2023, 09:50 270

Una dintre măsurile propuse în pachetul legislativ de modificare a fiscalităţii, cea care vizează creşterea cotei de TVA de la 5% la 19% pentru activităţi recreative, ar putea inhiba consumul şi reduce investiţiile.

Cotele reduse de TVA sunt un instrument de politică fiscală utilizate la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini accesul consumatorilor la servicii şi bunuri din categorii considerate esenţiale, precum şi bunuri  şi servicii sociale şi culturale. Renunţarea la cota redusă va avea impact asupra preţurilor, mai ales în actualul context inflaţionist, şi va limita accesul unor categorii sociale. O analiză PwC România arată câteva dintre potenţialele efecte ale eliminării acestei cote reduse de TVA:

Va reduce consumul de activităţi recreative în rândul populaţiei din România ca urmare a unor costuri mai ridicate cu aceste servicii. Impactul se va reflecta în diminuarea calităţii vieţii şi în reducerea veniturilor sectorului. Ponderea cheltuielilor gospodăriilor din România cu activităţile recreative este de aproximativ 6% din total faţă de media UE de 8%, conform Eurostat, 2021, ceea ce reflectă corelaţia dintre gradul de dezvoltare al unui stat şi apetitul gospodăriilor pentru cheltuielile cu activităţile recreative.

Va reduce numărul turiştilor, în special al turiştilor interesaţi de activităţile de tratament balnear, în condiţiile în care numărul turiştilor asociat staţiunilor balneare din România a crescut cu 45% în perioada 2015 – 2019, fiind cu 10 puncte procentuale mai mare decât creşterea în total de 35% a numărului de turişti din ţară pentru aceeaşi perioadă. Turismul a fost impulsionat şi de cota redusă de TVA de 9% care a rămas nemodificată în actualul pachet de măsuri fiscale.

Va reduce competitivitatea sectorului, mai ales în raport cu statele din regiune. Polonia are o cotă redusă de 8% în sector versus cota standard de 23% şi Cehia, o cotă redusă de 15% versus cota standard de 21%. Mai mult de jumătate dintre statele membre UE, unele având deja o tradiţie recunoscută în acest sector, precum Austria, aplică cote reduse de TVA pentru diverse activităţi recreative printre care şi cele care contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Având în vedere că România deţine o parte semnificativă din potentialul balneoclimateric al Europei, în ultimii ani, a avut loc o creştere însemnată, în special datorită investiţiilor. În ultimii doi ani, sectorul a început redresarea după pandemie când pierderile au fost însemnate, respectiv cifra de afaceri s-a redus cu 35% în 2020 faţă de 2019.

În acest context, unele investiţii ar putea fi amânate cu impact asupra locurilor de muncă, valorii adăugate brute şi veniturilor colectate la bugetul de stat. Acest aspect este cu atât mai important cu cât Ungaria, cu care România este în competiţie pentru atragerea turiştilor, se bucură de un turism balnear consacrat, iar Master Planul pentru dezvoltarea turismului balnear, publicat de Ministerul Turismului, menţionează ca axă prioritară dezvoltarea sistemului balnear ca un sistem de prevenţie şi îngrijire a sănătăţii de ambele părţi ale frontierei româno-ungare.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO