ZF 24

ANCOM: Romtelecom trebuie sa le vanda mai ieftin rivalilor accesul la propria infrastructura

09.03.2010, 18:03 32

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania,ale carei fire ajung in peste patru milioane de gospodarii si sediide companii, va fi obligata sa vanda mai ieftin accesul la propriainfrastructura, potrivit unui proiect de hotarare al Autoritatiinationale de reglementare in comunicatii (ANCOM). Reducereacostului platit de rivali pentru accesul la firele Romtelecom arputea duce la o intensificare a competitiei pe internet, inconditiile in care operatori ca Orange si Vodafone si-au exprimatinteresul de a intra pe piata consumer cu servicii de internetfix.

Orice operator de comunicatii poate solicita si in acest momentacces la infrastructura Romtelecom pentru a oferi servicii de vocesi/sau date unui client insa problema o constituie tarifele, caresunt considerate "prea mari" de companii ca Orange si Vodafone.

Un operator poate avea acces "total" sau "partajat" la reteauaRomtelecom, tarifele fiind diferite in functie de acest lucru.

Astfel, in cazul accesului total la firele Romtelecom ANCOMpropune ca tariful sa scada de la 8,37 de euro pe luna la 6,67 deeuro pe luna.

Ce inseamna acces total la firele Romtelecom? "Operatorulînchiriază de la Romtelecom perechea de fire metalice torsadatecare formează bucla locală şi o utilizează în mod exclusiv, putândstabili în mod independent serviciile de comunicaţii electronice pecare le va oferi abonaţilor. In acest caz, Romtelecom nu maifurnizează niciun serviciu clientului, acesta primeşte toateserviciile de la furnizorul alternativ", au explicat pentru ZFreprezentantii autoritatii de reglementare.

In cazul accesului partajat la reteaua Romtelecom, tariful arurma sa scada de la 4,2 euro pe luna la 1,14 euro pe luna. "Inacest caz Romtelecom utilizează doar canalul de frecvenţă joasă(0-4 KHz) pentru furnizarea serviciilor de telefonie (voce),celelalte canale de frecvenţă putând fi utilizate de un altoperator pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electroniceîn bandă largă (prin intermediul tehnologiilor xDSL). Al doileaoperator nu poate furniza servicii de voce prin respectivaconexiune decat dacă foloseşte tehnologie VoIP", potrivitexpertilor ANCOM.

Arbitrul telecom propune ca trecerea la noile tarife sa fierealizata gradual de Romtelecom. "Pentru ca Romtelecom s`-[i poat`ajusta gradual planurile de afaceri, tariful pentru accesulpartajat la bucla local` va sc`dea în trei etape, astfel: încep=ndcu data înt=i a lunii urm`toare intr`rii în vigoare a decizieitariful va fi de 3,18 euro/lun`, încep=nd cu data de 1 ianuarie2011 tariful va fi de 2,16 euro/lun` pentru ca, încep=nd cu data de1 iulie 2011, acesta s` fie de 1,14 euro/lun`".

Reactii: Vodafone studiaza propunerea, Orange sustine casi tarifele reduse sunt in continuare mari

Orange, cel mai mare operator telecom din Romania, care si-aexprimat in trecut intentia de a-si completa portofoliul deservicii cu acces fix la internet pentru clientii persoane fiziceprin infrastructura Romtelecom, sustine ca intentia ANCOM e bunadar tarifele raman prea mari.

"Apreciem actiunea ANCOM de reducere a tarifelor pentru accesulla bucla locala. In forma lor actuala insa, remediile propuse(inclusiv tarifele) nu sunt suficiente pentru a permite odeschidere reala a pietei. De asemenea, piata de gros a serviciilorbroadband, esentiala pentru dezvoltarea concurentei, nu a fostanalizata. In concluzie, decizia ANCOM trebuie imbunatatita, iarOrange Romania va furniza toate elementele in acest sens inperioada de consultare publica", a declarat Dorin Odiatiu -Marketing Director al Orange Romania.

Vodafone, numarul doi pe piata locala telecom, companie careeste de asemenea interesata de posibilitatea de internet fix, aevitat sa comenteze propunerea ANCOM. "Analizam documentele supuseconsultarii publice. Vom formula un raspuns oficial la aceastaconsultare in termenul stabilit de catre ANCOM", au precizatreprezentantii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24