ZF 24

Andrei Stamatian, director în Unicredit Bank România, a preluat conducerea executivă a unei bănci din Republica Moldova, EnergBank

Andrei Stamatian, director în Unicredit Bank România, a...

Autor: Cristian Hostiuc

22.01.2024, 12:03 7134

Andrei Stamatian, director în Unicredit Bank România, va prelua conducerea executivă (CEO) a unei bănci din Republica Moldova, EnergBank, detinută de un fintech din Estonia, Iute Credit.

Anuntul oficial urmează să fie făcut la începutul acestei săptămâni.

Stamatian a primit deja aprobarea din partea Băncii Nationale a Republicii Modova pentru această pozitie.

El a fost recrutat de către estonieni prin intermediul unei firme de head hunting.

Andrei Stamatian a lucrat la Raifeissen Bank, a fost prim-vicepreşedinte la CEC Bank, iar în ultimii ani director la divizia de retail a Unicredit Bank România, responsabil cu dezvoltarea digitală a operatiunilor.

 "Vrem să construim un partener financiar flexibil, bazat pe tehnologie, care să atragă mulţi clienţi de retail şi IMM-uri, construind în acelaşi timp un brand puternic de angajator. Strategia este de a folosi 2024 pentru a câştiga inimi şi minţi la nivel intern şi pentru a construi capabilităţi digitale. Apoi, începând cu 2025, vom livra clienţilor rezultate cu calitate şi disciplină într-un ritm accelerat”, a declarat Andrei Stamatian, CEO al Energbank.

El a precizat că una dintre provocările cheie pentru industria bancară din Republica Moldova este faptul că populaţia are încă venituri mici, iar  bancarizarea societătii este cu mult în urmă fată de restul Europei.

"Priorităţile imediate pentru Energbank sunt de a-i face pe oameni să creadă că succesul este posibil şi de a avea câteva victorii digitale rapide care să demonstreze acest lucru. Am început comunicarea internă şi am format primele echipe de proiecte digitale."

EnergBank este pe locul 8 în Republica Moldova, din 11 bănci, cu active de aproape 160 mil.euro.

Iute Credit, detinută de un estonian, Tarmo Sild, şi-a început operatiunile în Republica Moldova în 2008, prin intermediul unui IFN, iar în acest moment mai este prezentă în Albania, Bosnia-Hertegovina şi Bulgaria.

"Sunt foarte încântat că Andrei conduce Energbank. Continuăm să lucrăm la o integrare fără probleme a Energbank în Grupul Iute, iar împuternicirea echipei de conducere cu un profesionist de înaltă calificare precum Andrei este următorul pas pentru a elibera potenţialul băncii de a contribui la creşterea Grupului.", a declarat Tarmo Sild, CEO al Iute Group.

EnergBank a fost o bancă aflată în administrarea specială a autoritărilor de la Chişinău, iar anul trecut a fost preluată de fintech-ul din Estonia.

Sistemul bancar din Republica Moldova a fost zdruncinat acum câtiva ani de o imensă fraudă de 1 mld.dolari. În ultimii ani, Banca Transilvania, care a preluat un pachet de actiuni la Victoria Bank , a reuşit să câştige teren, mai ales şi prin achizitia  operatiunilor BCR de la Chişinău.

Conducerea Băncii Nationale a Republicii Moldova a fost preluată la finalul anului trecut de către Anca Dragu, fost ministrul de Finante în România, în guvernul Cioloş, şi fost preşedinte al Senatului, a doua functie în stat, când USR era la putere cu PNL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO