ZF 24

Arabia Saudită şi Rusia au decis să stabilească în continuare preţul petrolului pentru a arunca economia Occidentală în recesiune

Arabia Saudită şi Rusia au decis să stabilească în...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.10.2023, 12:05 396

Arabia Saudită şi Rusia şi-au reafirmat cooperarea strânsă pe piaţa petrolieră printr-o demonstraţie publică de unitate, desfăşurată în cadrul unui important eveniment industrial ţinut la Moscova, scrie Bloomberg.

Într-un interviu comun acordat televiziunii de stat Rossiya 24, la doar câteva zile după ce izbucnirea conflictului dintre Israel şi Hamas a ridicat preţul ţiţeiului, înalţii oficiali OPEC+ au declarat că incertitudinile de pe piaţă necesită o monitorizare atentă.

„Această piaţă nu poate fi lăsată nesupravegheată, trebuie să luăm toate măsurile de precauţie", a declarat ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, comparând situaţia globală a petrolului cu o jucărie yo-yo, având în vedere creşterea şi scăderea recentă a preţurilor. „Nu putem lăsa lucrurile la voia întâmplării; trebuie să acţionăm preventiv, mai ales având în vedere provocările cu care ne confruntăm în prezent".

Piaţa globală a petrolului se află „într-o stare destul de sensibilă şi fragilă, dar echilibrată" datorită cooperării în cadrul OPEC+, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak. Echilibrul ar putea fi afectat de încetinirea creşterii economice globale, în special în ţările emergente, a spus el.

Cele două ţări fac în prezent reduceri suplimentare ale ofertei, în plus faţă de cele convenite de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, pentru a preveni intrarea pieţei în excedent. Fără reducerea producţiei OPEC+, petrolul ar fi scăzut la aproximativ 50 de dolari pe baril, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, faţă de nivelul actual de aproximativ 85 de dolari la Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO