ZF 24

Areva, autopsia unui dezastru nuclear. Cum a ajuns mândria industriei franceze să piardă 15 miliarde de euro

Centrala nucleară finlandeză Olkiluoto, unde Areva a întârziat 10 ani cu dezvoltarea unui reactor de ultimă generaţie

Centrala nucleară finlandeză Olkiluoto, unde Areva a întârziat 10 ani cu dezvoltarea unui reactor de ultimă generaţie

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2016, 10:06 2565

Areva, simbolul industriei nucleare franceze, este deţinută în proporţie de 87% de stat, dar negociază un bailout, este adevărat, garantat de guvern.

Managementul defectuos şi igno­ranţa statului vor aduce contri­bua­bililor francezi pierderi de 15 miliarde de euro.

Compania va disponibiliza 6.000 de angajaţi în întreaga lume. Docu­mentarul „Dovezi incrimina­toare“, difuzat de Francetv info, face autopsia acestui naufragiu industrial.

Autorii atrag în primul rând atenţia că statul a fost prea lent în a interveni pentru a împiedica acest „sinistru industrial şi financiar“. Din factura de 15 miliarde de euro a dezastrului, 10 miliarde de euro sunt deja pierdute, iar 5 miliarde de euro reprezintă programe de recapitalizare, scrie Le Figaro.

Dezastruos a fost în special contractul de construcţie a reactorului EPR Olkiluoto, din Finlanda, o afacere care va lovi fatal Areva. Contractul a costat deja compania 6 miliarde de euro. „Dovezi incriminatoare“ descrie bine acest „mecanism infernal“.

„Pentru prima dată, Areva a vrut să facă totul singură“ şi a făcut tot posibilul pentru a câştiga contractul, care ar fi trebui să devină fanionul know-how-ului său, reclama supremă care ar face ca reactoarele sale să fie vândute în întreaga lume. Areva a anunţat, în raportul financiar pentru anul trecut, pierderi de 905 milioane de euro legate de proiectul finlandez, cauzate de creşterea costurilor de operare şi de „impactul probabil“ al viitoarelor discuţii cu clientul pentru rezolvarea disputelor.

Proiectul, primul care are în vedere cea mai nouă generaţie de reactoare nucleare, a întârziat deja cu 10 ani. În 2014 a adus grupului pierderi record de 4,8 miliarde de euro, notează Financial Times. În 2015, pierderile totale ale companiei s-au situat la 2 miliarde de euro.

Deputatul Charles de Courson, membru al unui partid tânăr de centru-dreapta şi critic înverşunat al derivelor financiare ale statului, evocă cu ironie „factorul Pi“: ce ar trebui să coste 100 va ajunge să coste 314!

„Am construit tot acest edificiu cu toate că cel mai bine mă pricep la gătit“, explică, cu o laudă ironică desprinsă parcă dintr-o fabulă, Dominique Vignon, fostul şef al uneia din companiile care au stat la baza Areva, Framatome.

Vignon este un vechi duşman al Annei Lauvergeon, „Anne cea atomică“, CEO al Areva între 2001 şi 2011, după ce fost membru al echipei lui François Mitterrand de la Palatul Élysée. 

Figura Annei este omiprezentă în documentar. Logic, pentru că „Anne cea atomică“ a reprezentat încarnarea industriei nucleare franceze a companiei Areva timp de un deceniu. Anne conducea Areva şi când aceasta a achiziţionat, în 2007, cu 2,7 miliarde de euro, compania canadiană Uramin.

Operaţiunea a adus grupului francez pierderi uriaşe, mai mari decât preţul de cumpărare, deoarece resursele de uraniu ale Uramin s-au dovedit imposibil de exploatat.

„Să fie o operaţiune-gigant de deturnare de fonduri pentru crearea unor rezerve negre destinate coruperii guvernelor străine sau doar o găinărie bursieră făcută de soţul Annei?“ , se întreabă autorii documentarului. Justiţia încă anchetează cazul, în urma căruia Anne a fost demisă.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO