ZF 24

Argentina ia măsuri economice şoc: Noul preşedinte a depreciat peste noapte valoarea Peso-ului cu 50% şi anunţă tăieri masive de cheltuieli bugetare

Argentina ia măsuri economice şoc: Noul preşedinte a...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.12.2023, 12:51 1136

Noul guvern libertarian al Argentinei va devaloriza peso-ul cu aproximativ 50%, va tăia cheltuielile publice şi va reduce subvenţiile pentru energie şi transporturi, în timp îşi continuă lupta pentru a ţine sub control criza economică şi inflaţia în spirală, raportează Financial Times.

Ministrul economiei, Luis Caputo, a făcut un rezumat al măsurilor într-un mesaj televizat marţi, în care a vorbit pe larg despre situaţia dificilă a naţiunii sud-americane, oferind, totuşi, foarte puţine detalii despre noul plan al conducerii. Transmisia declaraţiilor sale a fost întârziată de mai multe ori, presa locală afirmând că ministrul a înregistrat mesajul de mai multe ori.

„Dacă vom continua pe aceeaşi rută, vom avea de-a face cu o hiperinflaţie dezastruoasă", a declarat Caputo. Se aşteaptă ca preţurile să crească în Argentina cu peste 200% în acest an calendaristic. 

Emisiunea a marcat primul anunţ important al guvernului lui Javier Milei de la preluarea mandatului de preşedinte. Milei, un autointitulat „anarho-capitalist" şi fost expert TV, a promis că va trata problemele statului argentinian cu maximă asprime, ca parte a unei terapii de şoc menită să rezolve impasul economic şi politic al ţării.

Caputo a declarat că noul guvern va muta rata de schimb oficială la 800 de unităţi pentru un dolar, de la un nivel înregistrat săptămâna trecută de 400 de unităţi pentru un dolar. Băncile anticipaseră deja o devalorizare bruscă în urma „înscăunării” noului preşedinte.

Caputo a anunţat, de asemenea, o creştere temporară a taxelor la importuri, dar a promis să elimine sistemul actual de permise guvernamentale pentru mărfurile care intră în ţară. Taxele la export, care sunt puternic detestate de lobby-ul agricol argentinian, vor fi eliminate odată ce urgenţa economică se va încheia.

Pentru a compensa impactul reducerilor asupra celor peste 40% dintre argentinienii care trăiesc în sărăcie, Caputo a declarat că valoarea cardului alimentar oferit de guvern va creşte cu 50%, iar alocaţiile pentru copii se vor dubla. Bugetul pentru unul dintre cele mai mari programe de asistenţă socială din Argentina, Potenciar Trabajo, ar fi îngheţat la nivelul din 2023.

FMI, căruia Argentina îi datorează 43 de miliarde de dolari, a salutat cu entuziasm pachetul de măsuri adoptat de guvernul argentinian. „Aceste acţiuni iniţiale, deosebit de îndrăzneţe, vizează îmbunătăţirea semnificativă a finanţelor publice într-un mod care îi protejează pe cetăţenii cei mai vulnerabili, consolidând în acelaşi timp regimul valutar", a declarat creditorul cu sediul la Washington.

Nicolás Dujovne, care a ocupat funcţia de ministru al economiei în perioada 2017-19 în timpul guvernului de centru-dreapta al lui Mauricio Macri, a declarat că anunţul lui Caputo „nu conţinea multe detalii", dar că alte planuri de politică raportate marţi seară de presa locală - inclusiv revenirea asupra eliminării recente a impozitului pe venit de către guvernul anterior - au sugerat că pachetul ar fi „foarte pragmatic" şi „[în general] destul de promiţător".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO