ZF 24

Aterizare forţată pentru energia verde: după investiţii de un miliard de euro în primul semestru, industria a îngheţat în iulie

Amânarea acordării certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă din surse eoliene, hidro şi solare a produs deja primele efecte, în iulie circa 14 mil. euro rămânând neîncasate de investitorii din aceste domenii.

Autor: Roxana Petrescu

01.10.2013, 00:08 16

În luna iulie investiţiile în parcuri solare au fost de circa 3,5 ori mai mici faţă de cele realizate în luna iunie, în timp ce capacitatea parcurilor eoliene a rămas aproape constantă. După 4 ani de boom, în care proiectele eoliene şi solare au atras investiţii de circa 4 miliarde de euro, în prima lună de modificare a schemei de sprijin care a stat la baza acestei dezvoltări, piaţa proiectelor regenerabile a aterizat abrupt. Se va mai schimba semnificativ „harta verde“ a României sau aici s-a terminat euforia regenerabilelor?

În luna iulie, potrivit datelor publicate de Transelectrica, s-au montat circa 35 de megawaţi în parcuri solare, în contextul în care cu o lună înainte dezvoltatorii de astfel de proiecte finalizaseră investiţii de circa 187 de milioane de euro în 120,5 MW de capacitate.

Nici pe partea de proiecte eoliene lucrurile nu au mers bine, în toată luna iulie fiind puşi în funcţiune 36 de megawaţi, faţă de cei 60 MW din luna iunie care au scos din buzunarele investitorilor circa 90 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO