ZF 24

Avem nevoie de mecanisme eficiente pentru identificarea corectă a investitorilor

Cristian Du­ţescu, preşedintele OPPC. Foto Octav Ganea

Cristian Du­ţescu, preşedintele OPPC. Foto Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

23.09.2013, 20:34 275

Organizaţia Profesioniştilor Pie­ţei de Capital (OPPC) consideră că tre­buie îmbuntăţite reglementările din pia­ţa de capital astfel încât persoanele im­pli­cate să fie mai bine pregătite, iar me­ca­nismele legale de identificare a cli­en­ţilor de către brokeri să fie mai eficiente, ca reacţie la cazul fur­tului de acţiuni din con­tul şefului misiunii IFC în România.

„Considerăm că este obligatorie o îm­bu­nătăţire a regle­men­­tărilor din dome­niul pieţei de capital în vederea creşterii gra­­dului de profesio­na­lism a persoanelor implicate. Pe de altă parte, avem nevoie de mecanisme le­gale efi­cien­te care să asigure iden­ti­fi­carea co­rec­tă a investitorilor, mai ales în con­­tex­tul în care tot mai multe contracte se încheie la distanţă, fără ca agentul şi in­ves­titorul să intre în contact. Apre­ciem că reglementările incidente pe piaţa de capital şi modul lor de aplicare tre­buie să vizeze cu precădere siguranţa investiţiei şi protecţia investitorilor, intervenţia promptă şi eficientă a auto­ri­tă­ţilor statului fiind o necesitate indis­cu­ta­bilă“, a spus avocatul Cristian Du­ţescu, preşedintele organizaţiei.

El a mai spus că dosarul furtului de ac­ţiuni prezentat recent de mass-media, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, repre­zin­tă „un caz punctual“, care nu este ca­rac­teristic pieţei de capital din România, şi nu ar trebui să afec­teze încrederea in­ves­titorilor în piaţa de capital.

Cazul Anei Maria Mi­hăescu, şefa misiu­nii IFC din România, căreia i-au fost furate ac­ţiuni în valoare de 900.000 de lei doar pe baza unei cărţi de iden­titate fal­se, de­mon­strează că în con­ti­nuare securitatea da­telor personale este extrem de redusă şi că oricine dis­pune de informaţii şi de un act de iden­titate fals poate cere extrase de cont de la Depozitarul Central, poate vinde ac­ţiuni pe bursă şi poate realiza operaţiuni bancare.

Chiar dacă astfel de cazuri sunt rare şi se întâlnesc şi pe pieţe mai dezvoltate, este important ca autorităţile să ia atitudine şi să creeze pârghii prin care investitorii să fie mai bine protejaţi.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO