ZF 24

Banca centrală a Austriei: Piaţa imobiliară din Viena, ajunsă la un nivel mult supraevaluat, ar putea avea nevoie de mai mulţi ani pentru a atinge un echilibru al preţurilor

Banca centrală a Austriei: Piaţa imobiliară din Viena,...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.06.2023, 23:13 3559

Potrivit unui raport al băncii centrale a Austriei, este mai probabil ca Viena să se confrunte cu o corecţie lentă a pieţei imobiliare supraevaluate decât cu un şoc brusc, raportează Bloomberg.

Riscul scăzut de vânzări forţate şi oferta temperată din cauza unei industrii de construcţii în regres fac puţin probabilă o scădere bruscă a preţurilor locuinţelor, au declarat economiştii de la Banca Naţională a Austriei într-un raport publicat miercuri. Deşi nu pot fi excluse noi scăderi moderate, este mai probabil ca piaţa să urmeze un scenariu similar cu cel din anii 1990, când aprecierea puternică a fost urmată de o fază lungă de stagnare.

„Riscul unor corecţii bruşte ale preţurilor este considerat în prezent ca fiind destul de scăzut", se arată în raport, adăugând că, din cauza inflaţiei ridicate şi a riscurilor monetare şi economice, evoluţia preţurilor imobiliare este „supusă unui grad ridicat de incertitudine".

Traiectoria proiectată ar presupune o scădere a costurilor locuinţelor pe o bază ajustată la inflaţie, aspect care ar contribui la reducerea presiunii asupra unei pieţe care se estimează că este cu aproximativ 37% mai scumpă decât valoarea sa fundamentală.

Economiştii au pregătit nota ca răspuns la raportul inaugural Bloomberg City Tracker, care a arătat că preţurile de listare din Viena s-au prăbuşit cu 12% pe an în luna mai, potrivit datelor de pe site-ul immopreise.at. Astfel, capitala austriacă a înregistrat cel mai mare declin dintre cele nouă oraşe europene incluse în sondaj.

Banca Naţională a Austriei a declarat că datele din primul trimestru care includ preţurile de ofertă şi de tranzacţie au indicat o stagnare a pieţei. Proprietatea rezidenţială din Viena a costat în continuare cu 0,8% mai mult în perioada ianuarie-martie decât în anul precedent. Banca naţională nu publică o defalcare lunară a datelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO