ZF 24

Banca Transilvania: Investitorii au plasat ordine de 1,65 miliarde de euro pentru finanţarea atrasă de 500 mil. euro. 90% din emisiune a fost subscrisă de investitori din 21 de ţări. JP Morgan, Citigroup, ING Bank, BT Capital Partners, intermediari

Banca Transilvania: Investitorii au plasat ordine de 1,65...

Autor: Liviu Popescu

07.12.2023, 21:03 1042

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că finanţarea de 500 mil. euro atrasă pe 29 noiembrie de la investitori prin obligaţiuni eligibile MREL a avut ordine de 1,65 miliarde de euro, fiind suprasubscrisă în câteva ore.

“Banca Transilvania a vândut în 29 noiembrie obligaţiuni de 500 de milioane de euro, investitorii plasând ordine de peste 1.650 de milioane de euro. 90% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali din 21 de ţări. Au subscris oferta 108 de investitori - fonduri de investiţii, instituţii financiare, fonduri de pensii, bănci comerciale şi centrale, precum şi companii de asigurare şi companii comerciale”, potrivit BT.

Emisiunea a fost suprasubscrisă în doar câteva ore, ceea ce a permis scăderea dobânzii de la 7,75%, la începutul operaţiunii de plasare de ordine, la 7,25%, la final. Este prima emisiune de obligaţiuni cu o etichetă de tip ESG, cu o componentă de social (minim 50%) şi o componentă verde, şi este listată la Bursa din Dublin. Obligaţiunile sunt de tip MREL, contribuind, conform standardelor europene, la asigurarea unui nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

“Vânzarea obligaţiunilor a fost coordonată de aranjorii JP Morgan SE, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V (care a fost şi consultant unic pentru sustenabilitate), iar BT Capital Partners a fost co-manager. Consultanţii juridici au fost Filip&Company, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Clifford Chance Badea şi Clifford Chance LLP. Deloitte Audit SRL a avut rolul de auditor financiar, iar KPMG Tax SRL a fost consultantul fiscal”.

Banca a anunţat de asemenea că are dublă evaluare, din partea Moody’s şi din partea Fitch.

“Banca Transilvania a primit, la finalul lunii noiembrie a.c., rating de credit investment grade din partea Moody’s, care apreciază la BT capitalul robust, rentabilitatea puternică şi rezilientă, precum şi lichiditatea semnificativă. Perspectiva stabilă a rating-urilor pe termen lung ale BT reflectă aşteptările Moody’s, conform cărora performanţa financiară, în special capitalul şi profitabilitatea, vor rămâne solide, în ciuda unui context macroeconomic mai puţin favorabil şi în cazul în care structura pasivelor nu se schimbă semnificativ pentru a îndeplini cerinţele MREL”.

Rating-urile Moody’s pentru BT:

• Baa2/P-2 pentru depozite pe termen lung şi scurt;

• Baa3/P-3 pentru emitenţi pe termen lung şi scurt;

• Perspectivă stabilă privind rating-urile pe termen lung;

• Rating-uri de risc de contraparte (CRR) pe termen lung şi scurt Baa1/P-2;

• Evaluare de credit de bază (BCA) ba1 şi un BCA ajustat;

• Evaluări ale riscului de contraparte (CR) Baa2(cr)/P-2(cr).

De asemenea, Fitch Ratings a confirmat, în 5 decembrie a.c., la "BB plus" ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung (IDR), cu perspectivă stabilă. Rating-urile BT reflectă rezervele robuste de capital, susţinute de generarea internă continuă de capital şi profilul de finanţare stabil”.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, în funcţie de active. Acţiunile (simbol TLV) au atins un maxim istoric în acest an pe Bursa de Valori Bucureşti, capitalizarea ajungând la 18,5 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO