ZF 24

BCE se pregăteşte de o nouă creştere a ratelor, în timp ce analiştii şi investitorii prevăd sfârşitul campaniei de majorări desfăşurată în ultimul an

BCE se pregăteşte de o nouă creştere a ratelor, în...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.07.2023, 13:52 3726

Banca Centrală Europeană urmează să majoreze ratele dobânzilor cu încă un sfert de punct, în timp ce investitorii se întreabă dacă aceasta ar putea fi ultimul episod din campania de majorări a oficialilor, care durează deja de un an, raportează Bloomberg.

Avansul de joi al ratei de depozit la 3,75% a fost semnalat pe scară largă de preşedintele Christine Lagarde şi de colegii săi. Analiştii şi investitorii continuă să se întrebe dacă factorii de decizie politică vor majora din nou rata dobânzii la următoarea lor reuniune, în septembrie, sau dacă se vor abţine.

Şansele ca majorarea din această săptămână să fie ultima au crescut după ce oficialii BCE au semănat îndoieli cu privire la o nouă mişcare în septembrie. O parte dintre economiştii chestionaţi luna aceasta de Bloomberg preconizează în continuare un vârf de 4% al ratei dobânzii la depozite.

Anunţul de la Frankfurt este aşteptat la ora 14:15, conferinţa de presă a lui Lagarde urmând să aibă loc o jumătate de oră mai târziu.

Declaraţia din iunie a BCE, care indică faptul că ratele „vor fi aduse la niveluri" care sunt „suficient de restrictive", va trebui probabil să fie modificată pentru a nu semnala alte acţiuni viitoare. Orice formulare nouă va alimenta probabil o avalanşă de întrebări pentru Lagarde.

„Este foarte probabil ca Legarde să anunţe încă o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de bază”, a declarat David Powell, economist senior pentru zona euro.

Având în vedere că majorările se apropie de final, atenţia se mută încetul cu încetul spre momentul în care BCE poate începe să se gândească din nou la reducerea ratelor dobânzilor. Analiştii se aşteaptă la o primă reducere la doar şase luni de la atingerea vârfului - o perspectivă pe care oficialii au încercat să o respingă.

S-a speculat, de asemenea, că BCE ar putea reduce diferenţa dintre rata depozitelor şi rata la care băncile pot împrumuta bani timp de şapte zile. Având lichidităţi abundente, această din urmă facilitate nu a fost folosită prea mult în ultimii ani. Dar, pe măsură ce creditorii revin la finanţarea ieftină pe termen lung, oficialii ar putea dori să reducă costurile de utilizare a împrumuturilor.

Deocamdată, indicatorul de bază al inflaţiei asupra căruia oficialii s-au concentrat rămâne ridicat, crescând luna trecută la 5,5% - cu mult peste ţinta de 2%. Luni vor fi publicate o serie de actualizări de la Eurostat privind creşterea preţurilor şi producţia economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO