ZF 24

BEI: Nu am inceput negocierile pentru finantarea autostrazii Comarnic-Brasov, deocamdata sunt doar discutii

BEI: Nu am inceput negocierile pentru finantarea autostrazii Comarnic-Brasov, deocamdata sunt doar discutii
18.03.2010, 12:15 28

Banca Europeana pentru Investistii (BEI), care a anuntat incadin 2008 ca intentioneaza sa finanteze cu 500 mil. euro lucrarilede constructie a autostrazii Comarnic-Brasov (55 km), nu a inceputnegocierile cu consortiul francezo-elen Vinci-Aktor, care acastigat licitatia in luna ianuarie, pentru ca "nu a primit inca ocerere de finantare". Succesul atragerii de finantare pentruautostrada Comarnic-Brasov, primul contract realizat in parteneriatpublic-privat din Romania, depinde de interesul unor institutiifinanciare precum BEI sau Banca Europeana pentru Reconstructie siDezvoltare (BERD), care vor atrage ulterior si bancilecomerciale.
Potrivit contractului, consortiul castigator francezo-elenVinci-Aktor are 90 de zile sa pregateasca documentele pentruobtinerea finantarii si sase luni sa inchida financiar proiectul,iar ulterior au patru ani pentru constructie.

"Suntem inca intr-o faza incipienta in ceea ce privestefinantarea proiectului autostrazii Comarnic-Brasov si nu am primitnicio cerere de finantare de la consortiul castigator. Noi oferimdeocamdata consultanta pentru guvernul roman in acest proiect,avand in vedere ca BEI este cel mai mare finantator de proioecte inparteneriat public-privat din Europa", afirma Matthias KollatzAhnen, vicepresedintele BEI.

Costul de constructie, proiectare, management si echipamente seridica la 1,9 mld. euro, din care statul va incasa circa 360 mil.TVA in cei patru ani in care se vor intinde lucrarile. Statul vaplati 4,8 mld. euro pana la finalul contractului, din care 1 mld.euro vor fi costurile de intretinere si reparatii capitale in cei26 de ani dupa finalizarea constructiei.

BEI a acordat anul trecut in Romania finantari de 1,48 miliardede euro, reprezentand un nivel record, iar creditele aprobate din1990 pana la finele lui 2009 se ridica la 7,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO