ZF 24

Bilanţ la şase luni pentru platforma NewLaw.ro: Cele mai multe solicitări au fost pentru consultanţă juridică în dreptul afacerilor şi suport în procesul de conformare cu cerinţele GDPR

Bilanţ la şase luni pentru platforma NewLaw.ro: Cele...

Autor: Ioana Niţă

01.11.2023, 13:13 97

Platforma NewLaw.ro, dezvoltată şi lansată de către casa de avocatură NDI Law în martie anul acesta, a primit în primele şase luni de activitate cele mai multe solicitări din partea antreprenorilor pentru consultanţă juridică în dreptul afacerilor şi suport practic în procesul de conformare cu cerinţele GDPR. Platforma NewLaw.ro a fost creată cu scopul de a simplifica relaţia dintre client şi avocat prin facilitarea colaborării la distanţă.

„Majoritatea start-up-urilor, mai ales în fazele incipiente ale dezvoltării, nu au, desigur, un avocat în echipă sau departament juridic dedicat, aceasta fiind şi lacuna pe care dorim s-o umplem. Pentru un antreprenor fără studii şi expertiză juridică, procesul de navigare prin complexitatea legislaţiei poate deveni copleşitor. Fie că este vorba despre protejarea proprietăţii intelectuale, elaborarea şi gestionarea contractelor, sau asigurarea conformităţii cu reglementările privind protecţia datelor, aceşti antreprenori se confruntă cu provocări serioase. Iar fără expertiza şi ghidarea adecvată, pot apărea probleme majore pentru afacere”, a precizat Bogdan Ilie, avocat şi fondator NewLaw.ro.

Clienţii NewLaw.ro plătesc exclusiv serviciile juridice de care beneficiază, o prima consultaţie în limita a 30 de minute fiind gratuită, la fel cum atât pentru clienţi, cât şi pentru avocaţi, utilizarea platformei este de asemenea gratuită. Astfel, platforma sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor şi vine în sprijinul antreprenorilor, dar şi a persoanelor fizice, care au nevoie de diverse servicii juridice furnizate de avocaţi specializaţi, indiferent de localizare.

În primele şase luni de la lansare, platforma NewLaw.ro a identificat o corelaţie semnificativă între cele mai frecvente solicitări înregistrate din partea antreprenorilor şi cele mai comune nevoi juridice ale startup-urilor, respectiv: alegerea structurii la înfiinţarea companiei, negocierea şi încheierea contractelor comerciale, protecţia proprietăţii intelectuale, gestionarea datelor cu caracter personal şi consultanţă juridică pentru obţinerea diverselor finanţări.

Un studiu recent realizat de Oficiul European de Brevete (OEB) şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) evidenţiază maniera în care brevetele şi mărcile comerciale determină succesul startup-urilor europene. Raportul arată că, în medie, startup-urile care au depus aceste două tipuri de drepturi de proprietate intelectuală (PI) în timpul etapelor iniţiale sau de creştere au de până la 10,2 ori mai multe şanse să obţină finanţare. În România doar unu din cinci startup-uri depun dosare pentru drepturi de proprietate intelectuală, situându-se sub media Uniunii Europene (29%).

„Într-adevăr, în România, foarte puţine startup-uri depun dosare pentru drepturi de proprietate intelectuală şi pierd astfel, o oportunitate semnificativă de a-şi consolida poziţia, evita eventuale litigii, şi a-şi asigura, totodată sustenabilitatea pe termen. Ne aşteptăm aici, pe măsură ce creşte gradul de conştientizare a importanţei protecţiei activelor intelectuale, că vom asista la o creştere semnificativă a interesului pentru aceste servicii. Este o evoluţie naturală într-un mediu de afaceri tot mai competitiv, unde inovaţia şi protejarea inovaţiei sunt esenţiale pentru succesul durabil al unei companii”, a menţionat fondatorul NewLaw.ro.

Platforma NewLaw.ro cuprinde avocaţi specializaţi în majoritatea tipurilor de servicii juridice printre care şi cele care ţin de dreptul societar, achiziţii publice, dreptul muncii, dreptul familiei, drept administrativ sau drept fiscal şi drept penal al afacerilor şi este un suport pentru întreaga colaborare cu aceştia, de la schimb de oferte şi contracte, până la administrarea documentelor pentru un proces.

NewLaw.ro acoperă în prezent zonele Bucureşti, Ilfov, Braşov, Piteşti, Targu Mureş, Craiova, Timişoara, Cluj, Constanţa şi Oradea, iar potrivit lui Bogdan Ilie, în perioada următoare au în plan extinderea şi către alte oraşe cum ar fi Iaşi, Baia Mare şi Arad.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO