ZF 24

Bogdan Bălaşa, General Manager HILS Development: Toate aceste modificări se vor vedea în preţ. Vedem în continuare creşteri de preţ. Vedem o emulaţie pe ultima sută de metri la vânzare

Bogdan Bălaşa, General Manager HILS Development: Toate...

Autor: Roxana Rosu

28.09.2023, 10:30 563

Toate aceste modificări fiscale se vor vedea în preţ şi vedem în continuare creşteri de preţ la apartamente, vedem o emulatie pe ultima sută de metri la vânzare pentru că mai sunt câteva luni până se aplică majorarea TVA redus de 5%, a declarat Bogdan Bălaşa, General Manager HILS Development în cadrul conferinţei ZF Birouri si Rezidential 2023.

”Cea mai important modificare fiscală pentru piaţa imobiliară este creşterea TVA de la 5% la 9% din 2024. Deja cel de 5% nu se mai incadra la apartamentele de 3 camere pentru că nu te incadrai in preţ. Toate aceste modificări se vor vedea în preţ. Vedem în continuare creşteri. Vedem o emulaţie pe ultima sută de metri la vânzare, mai sunt câteva luni până se aplică majorarea TVA. Cred că se va vedea în volumul vânzărilor în perioada următoare”.

Ce a mai declarat Bogdan Bălaşa:

Noi avem la Hils apartamente şi în stoc, dacă clientul  are banii cash. Dacă vrea să dea un avans putem vinde ceva cu finalizare în 2023 sau început de 2024.

Am mizat pe zona de est, pe zona Pallady, un centru fierbinte de dezvoltare rezidenţială. Am finalizat Hils Pallady, terminat în 4 ani, cu 1900 apartamnte, şi este vândut peste 90%. Este un ansamblu mixt use, principala facilitate fiind o clinică medical privată. Dar avem şi cafenea, vom avea minimarket, farmacie. Toate acestea sunt compltate de clădirea de birouri finalizată anul acesta.  

Anul acesta avem in pipeline aproximativ 1000 de apartamente.

Vorbim de cea timp că zona de est este un oraş în oraş şi ea s-a schimbat radical în ultimii 5 ani. Am finalizat peste 5000 de apartamente în Pallady în ultimii ani. Vom lansa un nou proiect acolo, cu 600 de apartamente, dar şi alte proiecte în zona Pallady şi Republica.

În trecut era o zonă industrială, dar avea o conectivitate bună la mijloace de transport. Existenţa metroului a ajutat foarte mult să crească atractivitatea zonei pentru rezidenţial.

În interiorul Capitalei vom avea mai multe oraşe în oraş prin care locuitorii nu mai trebuie să meargă dintr-o parte in alta.

Luăm în calcul şi o nouă construcţie office în zonă pentru că sunt mulţi locuitori în sectorul 3 şi mulţi ar prefera să aibă locul de muncă în proximitatea casei.

Circa 25-30% din clienţi sunt investitori care cumpără şi închiriază ulterior. Chiriile s-au apreciat cu 30% în ultimii ani în Hils Pallady.

Vrem să finalizăm cam 1000 de unităti pe an şi ce nu vindem ne-am propus să includem într-un portofoliu pentru închiriere. Avem 30-40 de unităti închiriate acum şi urmărim cum merge acest proiect.

În Hils Brauner am blocat de la vânzare un bloc doar pentru închiriere. Vom vedea cum scalăm proiectul la un nivel mai mare.

Noi facem o ofertă de vânzare şi celor care închiriază, dacă vor să rămână acolo după un timp. E mai uşor să îi convingi să cumpere după ce cunosc locul.

Am văzut o apreciere de 10-12% pe an a preţurilor  la proiectele noastre, faţă de preţul de la lansare. Deci dacă cumperi la lansare ai un câştig dacă vrei să vinzi după 2-3 ani.

Nu ne-am speriat în pandemie, deci nu ne vom speria nici acum. Vom lansa 4 proiecte rezidenţiale noi în acest an pentru că încă  este un deficit de locuinţe noi în Bucureşti.

90% din apartamentele din Bucureşti sunt construite inainte de Revoluţie. Este un interes mare pentru locuitul în Capitală, sunt mereu oameni care se mută aici , deci oportunităţi sunt mereu.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO