ZF 24

Bursă: MedLife a majorat cu 50 mil. euro o linie de credit sindicalizată, ajungând la 268 mil.euro. BCR este aranjor al împrumutului

Bursă: MedLife a majorat cu 50 mil. euro o linie de...

Autor: Roxana Rosu

19.03.2024, 13:53 888

Reteaua medicală MedLife a majorat cu 50 milioane euro limita pentru un credit sindicalizat  accesat în decembrie 2022, ajungând astfel la 268,3 milioane de euro.

Majorarea limitei a fost aprobată de actionarii Medlife în decembrie 2023.

Sindicatul de bănci care a semnat majorarea limitei de credit este format din Banca Comercială Română, în calitate de coordonator, aranjor principal mandatat, agent de documentaţie, agent de facilitate şi garanţii şi finanţator, Raiffeisen Bank şi BRD Groupe Societe Generale, în calitate de aranjori principali mandataţi şi finanţatori şi Banca Transilvania şi ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti, în calitate de aranjori principali şi finanţatori.

“De aproape 30 de ani construim cea mai mare reţea medicală din România, iar de mai bine de 10 ani suntem un partener de nădejde pentru zeci de antreprenori locali, MedLife dovedind rezultate excelente atât în ceea ce priveşte achiziţia de noi companii, cât şi din perspectiva proceselor de integrare aferente acestora. Există, în continuare, oportunităţi relevante în piaţă care ar permite Grupului să menţină tendinţa curentă de expansiune şi consolidare a pieţei de servicii medicale, concomitent cu captarea de profitabilitate suplimentară. Păstrând o abordare prudentă, ne dorim să evaluăm aceste oportunităţi,fondurile suplimentare urmând a fi utilizate cu precădere pentru derularea proceselor de M&A, cu focus pe achiziţii de companii profitabile care în mare măsură nu vor afecta indicatorii de profitabilitate şi îndatorare la nivel de Grup. În paralel cu planurile de dezvoltare, ne păstrăm obiectivul curent de a îmbunătăţi gradual profitabilitatea Grupului, precum şi gradul de îndatorare calculat ca Datorie Netă / EBITDA. Pentru acest obiectiv avem susţinerea multiplelor investiţii derulate în ultimii doi ani, care vor livra rezultate importante în perioada următoare”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO al Grupului MedLife.

Grupul a făcut o serie de achizitii în ultimii ani şi urmează o perioadă de consolidare şi eficientizare a activităţilor.

Anul trecut, compania a deschis un spital de mari dimensiuni în Bucureşti, Provita-Nord, a modernizat şi extins gradual spitalul Medical Park din Bucureşti, a investit în clinici noi de radioterapie în Brăila şi Vâlcea, precum şi în trei noi roboţi chirurgicali în diferite locaţii din ţară şi a demarat, în premieră în Europa Centrală şi de Est, transportul cu drone pentru probele biologice.

“Susţinem angajamentul MedLife faţă de extinderea accesului la servicii de calitate, la tehnologii noi şi tratamente avansate şi credem în rolul strategic pe care îl are în consolidarea sistemului de sănătate din România”, a declarat Raluca Orha, Coordinator Syndication BCR.

“Finanţarea sectorului medical este esenţială pentru a stimula modernizarea infrastructurii de sănătate, iar noi ne bucurăm să fim parteneri pe termen lung pentru MedLife, una dintre cele mai inovatoare companii din România. Suplimentarea de 50 de milioane de euro a creditului sindicalizat va fi folosită pentru susţinerea strategiei de expansiune şi achiziţii MedLife, care mai departe se traduce în îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de top şi în creşterea capacităţii sectorului de a răspunde nevoilor de sănătate ale populaţiei”, a declarat Alina Cernat, Şef Departament Larg Consum şi Servicii BCR.

În paralel, reprezentanţii Medlife susţin că vor aloca o atenţie sporită consolidării marjelor de profitabilitate şi reducerii graduale a raportului Datorie Netă / EBITDA în vederea dezvoltării echilibrate a businessului.

”Ne uităm cu atenţie la 2024, continuăm să ne concentrăm pe consolidarea şi optimizarea companiilor din cadrul Grupului MedLife, având în vedere că această strategie şi-a dovedit eficienţa la nivelul anului trecut. Suntem dedicaţi continuării acestui trend de business sănătos cu o creştere solidă, intrând întrun ciclu de creştere graduală a marjelor şi un nivel al datoriilor uşor mai scăzut în următoarele 12-18 luni”, a mai spus Mihai Marcu.

MedLife a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri consolidată pro-formă în valoare de 453 milioane de euro, în creştere cu 25%. Concomitent, compania a reuşit să îşi recupereze gradual o mare parte din marginile pierdute ca urmare a investiţiilor din ultimii ani.

În prezent, Grupul MedLife deţine 700 locaţii proprii şi partenere la nivel naţional şi peste 6,5 milioane de pacienţi unici.  Totodată, peste 800.000 de angajaţi au abonamente de servicii medicale MedLife.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO