ZF 24

Bursele europene cad. BVB incearca sa isi revina

27.06.2008, 12:51 21

Titlurile companiilor tranzactionate la bursele europene au cazut la cele mai mici niveluri din ultimii 16 ani, investitorii fiind ingrijorati de faptul ca preturile record ale petrolului si costurile tot mai mari de imprumut vor eroda profiturile companiilor, bancile putand chiar sa anunte nevoia de capital, conform Bloomberg.

Printre companiile care au inregistrat pierderi s-au aflat Daimler AG si Ryanair, dupa ce pretul petrolului a depasit pragul de 141 de dolari/baril. Carrefour, cel mai mare retailer din Europa a coborat de asemenea, compania anuntand o reducere a vanzarilor.

Cea mai importanta banca britanica, Barclays, a cazut la bursa din Londra cu 3,4%, analistii Citigroup anuntand ca aceasta ar mai avea nevoie de inca 9 miliarde de lire sterline pentru a-si reface rezervele de capital.

Fortis, care ieri a pierdut 19%, dupa anuntarea unui plan de strangere de capital de 2,8 miliarde de euro, a continuat si in acesta zi sa scada cu 2%.

Indicele global MSCI a pierdut 0,5% la bursa din Londra, aducand pierderile din aceasta saptamana la 2,3%.

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a coborat cu 1,3%, pierderea din acest an ridicandu-se la 22%.

Dintre indicii regionali, indicele britanic FTSE 100, compus mai ales din companii petroliere si miniere, a pierdut 0,5%. Indicele francez CAC-40 a coborat cu 1,1%, in timp ce indicele german DAX 30 a scazut cu 1,2%.

Pierderile inregistrate azi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au fost mai putin drastice decat cele inregistrate in ultimele doua zile, indicele compozit reusind sa limiteze pierderea, de la jumatatea zilei, la 0,57%.

Indicele BET, al celor mai lichide actiuni tranzactionate la Bursa, a scazut cu 0,13%, in timp ce societatile de investitii financiare (SIF) au inregistrat o coborare, in medie, de 0,56%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO