ZF 24

Ce probleme trebuie să-şi rezolve cele mai mari bănci din România până la finalul anului

Ce probleme trebuie să-şi rezolve cele mai mari bănci...

Autor: Ciprian Botea

08.01.2015, 16:56 3247

Eliberarea de povara creditelor neperformante de 40 miliarde de  lei, accelerarea creditării, finalizarea unor tranzacţii importante şi rezolvarea litigiilor cu clienţii sunt principalele provocări ale sistemului bancar în acest an.

Băncile au demarat anul trecut un amplu proces de curăţare a portofoliilor de credite neperformante şi totodată au apărut primele semne clare de consolidare a sistemului, dar bancherii trebuie să găsească şi anul acesta soluţii pentru probleme grele.

După ce anul trecut au fost scoase la vânzare pachete de neperformante de sute de milioane de euro este de aşteptat ca anul acesta să crească nu­mă­rul băncilor care vor recurge la vânzări ma­sive de credite proaste. Până acum au vândut portofolii impor­tante BCR şi Volksbank, dar mai sunt şi alte bănci cu volume mari de cre­dite proaste care până acum au fost reticente să vândă, cum ar fi BRD sau Bancpost.

Dacă Volksbank a ajuns la o rată de neperformanţă de 8% după vânzarea unor credite rele de o jumătate de miliard de euro, cele mai mari două bănci locale (BCR şi BRD) încă au rate de neperformanţă de peste 20%. BCR a vândut anul trecut neperformante de circa 600 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO