ZF 24

Ceasurile inteligente Vector se lansează în România pe 14 octombrie

Ceasurile inteligente Vector se lansează în România pe...

Autor: Adrian Seceleanu

30.09.2015, 15:17 1834

Start-up-ul Vector Watch, fondat în anul 2014 în România de Andrei Pitiş, care l-a atras în acţionariat şi pe antreprenorul Radu Georgescu şi a devenit un proiect cu ambiţii globale pe piaţa încă în formare a dispozitivelor purtabile “smart”, va lansa în 14 octombrie şi pe piaţa din România colecţia sa de ceasuri inteligente.

“În seara de 14 octombrie,  (…) lansăm în România colecţia de ceasuri inteligente Vector Watch”, potrivit invitaţiei la eveniment transmise de companie.

Până în prezent ceasurile au fost lansate doar pe piaţa din Marea Britanie, unde compania şi are acum sediul său central. Pe piaţa din Marea Britanie cele 12 variante de ceasuri din colecţie au preţuri între 219 şi 349 de lire sterline.

Smartwatch-urile Vector s-au distins pe piaţa globală de profil prin durata de funcţionare de 30 de zile - o caracteristică neobişnuită pe o piaţă unde unele dintre cele mai populare modele au baterii care trebuie să fie reîncărcate aproape în fiecare zi, şi prin accentul pus pe design. Până în prezent marea majoritate a recenziilor pentru ceasurile Vector din media internaţională au fost pozitive.

Expansiunea la nivel internaţional şi expunerea media extinsă în publicaţii internaţionale pentru un business pornit de la zero în România - pe una dintre cele mai fierbinţi nişe din industria globală de IT - vine în contextul în care Andrei Pitiş şi Radu Georgescu au făcut investiţiile necesare în această direcţie: au mutat sediul central în Londra (nu veţi găsi pe pagina web a Vector referiri la România) şi au recrutat manageri experimentaţi în industrie care să conducă businessul - unul dintre ei este Joe Santana, fost CEO şi preşedinte al producătorului de ceasuri Timex care a devenit CEO al Vector Watch.

De la investiţia de o jumătate de milion de euro a lui Radu Georgescu din vara anului 2014 Vector Watch nu a mai oferit detalii despre eventuale alte finanţări atrase sau despre eventuale schimbări structura acţionariatului. Compania nu a oferit detalii nici despre primele rezultate de vânzări.

Pentru start-up-ul londonez lansarea din România a colecţiei de ceasuri inteligente este mai degrabă o ambiţie a fondatorilor în condiţiile în care piaţa locală de profil este încă abia la început şi nu va putea genera vânzări semnificative pentru produse din categoria de preţ în care se revendică, Marea Britanie şi SUA fiind ţintele cheie din punct de vedere al obiectivelor comerciale.

O imagine clară despre stadiul incipient de dezvoltare al acestui segment de piaţă, al ceasurilor inteligente, este dat şi de faptul că până în prezent un singur jucător din destul de activa clasă locală de antreprenori care vând sub branduri proprii diferite gadgeturi IT&C produse în China, a făcut un pas concret: Televoice Grup - firma antreprenorului Liviu Nistoran - va începe efectiv vânzările pentru ceasul său inteligent (X-Watch) din 15 octombrie. Deşi are un preţ de sub 100 de euro, compania se aşteaptă să vândă doar 2.000 de unităţi în acest an, un alt indicator asupra cererii potenţiale de pe piaţa locală.

Vector ţinteşte însă un alt public - care nu este doar gata să plătească şi de 3-4 ori mai mult pe ceas ci este interesat şi de un produs care nu îşi dezvăluie strident apartenenţa la categoria “smart”. Compania ar putea ajunge la acest public şi prin parteneriate cu retaileri sau operatori de telecom. Un indiciu în acest sens este faptul că în ultimele luni Julien Ducarroz - directorul comercial al Orange - un pasionat de gadgeturi şi una dintre persoanele care are putere de decizie asupra ofertei de produse a liderului pieţei de telefonie mobilă - a fost văzut purtând un ceas Vector. Orange este primul operator local de telecom care a insistat asupra acestui tip de produse şi care în continuare pune accent pe acest gen de accesorii “smart”.

Până la jumătatea lunii octombrie când vor putea alege între Vector Watch (“primul smartwatch global pornit în România”) şi Evolio X-Watch (“primul smartwatch sub un brand românesc”), pasionaţii de gadgeturi de pe piaţa locală au avut de ales, în principal, între modelele marilor jucători internaţionali, respectiv Samsung, Sony şi Apple.

Competiţia pentru bugetul cumpărătorilor locali va fi însă una mai şi mai strânsă la finele acestui an pentru că pe piaţa locală vor ajunge şi noile modele de ceasuri ale Samsung - care au un nou design şi funcţii bine primite de analişti, plus noi jucători - precum compania chineză Huawei, al cărui portofoliu de smartwatch-uri a fost de asemenea bine primit după prezentarea la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO