ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

29.06.2009, 19:29 13

1. BNR: Contractia economiei este mai grava decat in alte tari. Scaderea economiei ar putea avea efecte mai grave in Romania decat in alte tari, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activitatii economiei sa conduca la dezinvestitii si cresterea somajului pericliteaza si mai mult procesul de reducere a decalajelor fata de UE, sustine BNR. “ Economia romaneasca s -a diminuat in primul trimestru al anului curent cu 6,2% fata de perioada corespunzatoare a anului 2008, peste valoarea din zona euro (-4,6%). Aceasta incetinire este mai problematica decat in cazul altor tari, datorita nivelului mic al PIB/locuitor din Romania. Riscul este ca, in circumstantele crizei actuale, reducerea activitatii economice sa conduca la dezinvestitii si majorarea importanta a somajului, ceea ce pericliteaza procesul de convergenta reala pe termen mediu si lung", se arata in raportul anual de stabilitate financiara elaborat de BNR.

2. Ministrul Finantelor: Costurile totale prin "Prima Casa" sunt cu 42-49% mai scazute decat creditele ipotecare. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, ca au fost primite oferte pentru programul "Prima Casa" de la 20 de banci, precizand ca acestea au adus oferte sub cea impusa de stat iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scazute decat creditele ipotecare. Bancile care au primit acordul guvernului pentru a se alatura Programului "Prima Casa" au fost: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Allpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Banc Post, Banca Romaneasa, Piraeus Bank, , Leumi Bank, ATE Bank, Intesa, Credit europe, Unicredit, OPT Bank, ING, Garanti Bank, Emporiki.

3. Octavian Radu vrea sa vanda actiuni la firmele sale, pentru ca RTC sa supravietuiasca crizei. Grupul RTC, detinut de omul de afaceri OCtavian Radu, proprietarul retelei de librarii Diverta, intentioneaza sa atraga in actionariat mai multe persoane anul acesta, iar in 2010 vrea sa coopteze fonduri de investitii, pentru a-si intari firmele in fata crizei, urmand ca ulterior diviziile RTC sa fie vandute sau listate la Bursa. “Intentia este ca in anul 2009 sa fie cooptati in actionariat angajati si parteneri de afaceri, in 2010 fonduri de investitii, urmand ca ulterior diviziile RTC sa fie vandute catre actionari strategici sau sa fie listate la bursa”, spune RTC

4. Problemele sectorului bancar est european ar putea accelera vanzarea Bancii Transilvania. Sectorul bancar emergent din Europa de Est ar putea oferi oportunitati pentru creditori gigant ca Deutsche Bank si HSBC de a cumpara active ale rivalilor occidentali sau chiar vanzarea unor banci locale, cum este Banca Transilvania. Bancile locale, precum Banca Transilvania, cu o capitalizare de 400 milioane dolari, in cazul carora presiunea asupra proprietarilor de a obtine capital suplimentar ar putea accelera o posibila vanzare, se afla printre posibilele achizitii.

5. Un copil de trei ani a murit la Centrul Medical Unirea dupa o anestezie pentru RMN. CMU a inchis clinica. Un copil de trei ani a murit, luni, la Centrul Medical Unirea (CMU), dupa ce medicii i-au facut o anestezie pentru o investigatie RMN, Colegiul Medicilor Bucuresti autosesizandu-se in acest caz.Centrul Medical Unirea a inchis clinica de pe strada Ion Ionescu de la Brad pana la finalizarea investigatiilor. Copilul care a murit suferea de o afectiune cerebrala grava, si urma sa fie operat la Viena, potrivit reprezentantilor companiei. Copilul nu mergea si nu vorbea din nastere, RMN-ul fiind necesar pentru a putea fi operat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO