ZF 24

Cine beneficiază de legea anulării unor obligaţii de plată care va fi dezbătută de Parlament în regim de urgenţă

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

14.05.2015, 12:28 1629

Proiectul de lege privind anularea unor obligaţii de plată a fost adoptat ieri de guvern şi va fi transmis până mâine Parlamentului cu propu­nerea dezbaterii lui în regim de urgenţă.

Potrivit proiectului, legea ar urma să anuleze obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi inde­pendente (PFA/PFI) sau a reconsiderării unor venituri deductibile (diurnele şoferilor de trans­port internaţional sau a veniturilor celor re­crutaţi de agenţi de muncă temporară) ca activităţi de­pendente, obligaţii apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate (inclusiv diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală).

Proiectul guvernului nu spune despre ce sume este vorba, dar autorii opinează că la mijloc sunt sume mari având în vedere că în jur de 600.000 de persoane sunt înregistrate ca PFA sau PFI.

Numărul persoanelor fizice autorizate înregistrate în 2014 a fost de 582.940, iar numărul persoanelor fizice independente active la sfârşitul anului trecut era de 58.211.

Cum s-a ajuns la acest conflict între con­tribuabili şi Fisc?

O lege apărută în 2010 care modifica regimul de taxare a celor care obţin venituri din profesiile liberale (medicii, avocaţii, notarii, contabilii, auditorii financiari, consultanţii fiscali, traducătorii, sportivii, farmaciştii, psihologii etc.) permitea liber-profesioniştilor să desfăşoare activităţi „inde­pendente“ şi să beneficieze de o taxare a veniturilor încasate mai mică prin comparaţie cu cele plătite de salariaţi.

De aproximativ un an însă Fiscul a început să trateze multe venituri din PFA/PFI ca salarii şi vrea retroactiv să i se achite dife-renţa dintre obligaţiile plătite ca acti­vitate „independentă“ şi ceea ce trebuia plătit ca activitate „de­pendentă“. Fiscul a recon­si­de­rat/re­încadrat veniturile reali­zate din profesii libere pentru me­serii precum cele practicate de persoa­nele fizice autorizate în diverse do-menii, de liber pro­fesionişti (far­macişti, medici, arhi­tecţi, experţi contabili, consultanţi fiscali, eva­luatori, executori judecătoreşti, avocaţi etc.) şi de persoanele fizice în domeniul drepturilor de autor.

Mediul de afaceri a criticat măsurile Fiscului susţinând că liber-profesioniştii trebuie să plătească retroactiv nişte taxe în contextul în care activitatea lor din 2010 până în prezent respecta legea.

Guvernul a spus că pe rolul instanţelor sunt multe litigii între contribuabili şi Fisc şi a luat decizia „amnistiei“ pentru cei aflaţi într-o astfel de situaţie.

Potrivit proiectului de act normativ aprobat ieri de guvern, se anulează obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi independente (PFA/PFI), ca activităţi dependente, obligaţii apărute până la 1 iunie 2015.

Va fi anulată şi obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, neachitată, dar numai pentru persoanele a căror bază lunară de calcul este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014.

Aceeaşi măsură va fi luată şi pentru diferenţele de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Vor fi anulate şi diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii, ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizaţie primită pe perioada delegării şi detaşării de către angajaţii care efectuează transport internaţional, precum şi a celor plătite de către agenţii de muncă temporară, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate.

 

Ce activităţi „reconsiderate“ sunt vizate de lege

+ Activităţile „reconsiderate” desfăşurate de liber-profesionişti (farmacişti, medici, arhitecţi, experţi contabili, consultanţi fiscali, evaluatori, executori judecătoreşti, avocaţi etc.).

+ Activităţile desfăşurate de persoanele fizice în domeniul drepturilor de autor.

+ Activitatea din domeniul transportului internaţional (unde diurna şoferilor a fost reîncadrată ca venit).

+ Agenţii de muncă temporară (unde veniturile pe care s-a plătit impozit au fost mai mici decât sumele primite în realitate).

+ Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014 şi neachitată până la data intrării în vigoare a legii pentru persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO