ZF 24

Claudiu Cazacu, XTB: Într-o regiune zguduită de transformări, importanţa României ca centru de producţie şi nod logistic în agricultură e în creştere. Producţia de grâu este estimată la 10 mil. tone, în creştere cu peste 10%, iar cea de porumb ar putea fi cu 50% peste nivelul foarte coborât din 2022

Claudiu Cazacu, XTB: Într-o regiune zguduită de...

Autor: Roxana Rosu

30.05.2023, 14:14 97

Producţia de grâu a României este estimată anul acesta la 10 milioane de tone, cu peste 10% mai mare faţă de 2022, iar cea de porumb ar putea creşte cu 50% faţă de nivelul foarte coborât, de 7,5 milioane de tone, de anul trecut, arată o analiză realizată de XTB România.

În acelaşi timp, tendinţa descendentă a preţurilor cerealelor s-ar putea opri, fiind posibilă o redresare uşoară în perioada următoare.

”Pentru producătorii agricoli este o veste bună, dar nu neapărat un motiv de a deschide şampania, costurile totale fiind, încă, ridicate. Pentru consumatori, înseamnă atingerea unui nivel de echilibru, dar şi semnalul că alte motoare ar trebui să preia procesul de dezinflaţie”, se arată în analiză.

România are argintul pe podiumul european al importatorilor şi exportatorilor de grâu (date statistice fără varietatea „grâu dur”) în sezonul 2022 - 2023, importând 890.000 de tone şi exportând 3,96 milioane de tone. Influenţa conflictului din Ucraina este puternică în dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grâu au fost de 3,4 ori mai mari în UE faţă de sezonul 2021-2022.

La porumb, România a fost pe primul loc în rândul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a şi importat 1,34 milioane de tone. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, datele vin însă după un an slab, cu 55% sub volumul din 2021.

„Într-o regiune zguduită de transformări, importanţa României ca centru de producţie şi nod logistic e în creştere. Tendinţa este ilustrată şi de studierea posibilităţii, de către operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grâne opţiunea de livrare fizică din România”, precizează Claudiu Cazacu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO