ZF 24

Clienţii speriaţi de scăderea dobânzilor au pus 2 miliarde de lei într-un an în depozite lungi

Autor: Liviu Popescu

10.12.2014, 16:01 440

Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de per­soanele fizice cumulau 11,7 miliarde de lei (2,6 mld. euro) la sfârşitul lunii octombrie, re­pre­zentând circa 11% din totalul depozitelor la termen ale populaţiei, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR.

Stocul economiilor pe termen lung este cu circa 20% peste nivelul înregis­trat în octombrie 2013. Faţă de luna anterioară creşterea a fost de 2%.

„Au predominat depozitele pe ter­men scurt şi pentru prima dată în ultimii ani se vede o preferinţă pentru depo­zi­tele pe termen mai lung. Sunt mai mulţi factori care contribuie la acest lucru. În primul rând, stabilizarea eco­nomică şi macroeconomică, inclusiv inflaţia care face ca oamenii să aibă o încredere mai mare şi perspective mai bune privind evoluţia depozitelor lor. Pe de altă parte, băncile probabil că au învăţat să ofere o gamă de oferte pentru depozite mai bună. Intrăm oarecum în normal pentru că era anormală predominanţa depozitelor pe termen scurt sau la vedere“, a spus analistul economic Au­relian Dochia.

Depozitele la termen în lei cu scadenţă mai mare de un an reprezintă cea mai mare parte a depozitelor cu maturităţi lungi, respectiv 9,1 miliarde de lei la finalul lunii octombrie, în creştere cu 300 de milioane de lei faţă de luna anterioară. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, economiile în monedă naţională pe termen lung sunt mai mari cu circa 2 mili­arde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO