ZF 24

Clienţii turcilor de la Garanti au cheltuit cu 9% mai mulţi bani de pe carduri înainte de Paşte

Clienţii turcilor de la Garanti au cheltuit cu 9% mai...

Autor: Liviu Popescu

20.04.2015, 00:00 236

Garanti Bank, filiala locală a unuia dintre cele mai puternice grupuri financiarte din Turcia, a înregistrat o creştere cu 9% a plăţilor cu cardurile la comercianţi, la 13 milioane de lei (3 mil. euro) în perioada 6-10 aprilie comparativ cu săptămâna de dinainte de Paşte din 2014 (14-18 aprilie), potrivit datelor furnizate de bancă la cererea ZF. Totodată, retragerile de numerar de la bancomate de pe cardurile emise de Garanti au urcat cu 5% în aceeaşi perioadă, la 52 milioane de lei (12 mil. euro). Subsidiarele locale ale grupului Garanti, care cuprinde pe lângă bancă o companie de leasing şi una de credite de consum, au aproximativ 300.000 de clienţi persoane fizice, 25.000 de clienţi firme mici şi mijlocii şi 3.000 de clienţi corporate. Garanti Bank are circa 230.000 de carduri, jumătate fiind cardurile de credit, un produs pe care turcii au pariat în trecut pentru dezvoltarea bazei de clienţi de retail.

Banca are aproximativ 80 de sucursale şi circa 300 de ATM-uri. Mai multe bănci au raportat creşteri semnificative ale plăţilor cu cardul în perioada de dinainte de Paşte. Piraeus Bank şi Banca Românească au raportat creşteri chiar şi de două cifre ale tranzacţiilor cu cardurile, în timp ce italieni de lntesa Sanpaola şi-au majorat plăţile cu cardurile la comercianţi cu 5%. Veneto Banca, o altă bancă italiană, a înregistrat un avans de 8% al plăţilor cu cardurile emise de bancă, la 2,2 milioane de lei, în timp ce retragerile au scăzut uşor la aproape 9 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO