ZF 24

Colliers: Piaţa închirierilor de locuinţe private pentru studenţi va creşte în următorii ani în România. Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 şi 300 de euro pe lună în căminele private din Bucureşti

Colliers: Piaţa închirierilor de locuinţe private...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2023, 11:02 140

Piaţa locuinţelor private pentru studenţi este în plină expansiune în ţările din Europa Centrală şi de Est, în Bucureşti fiind aproximativ 2.500 de unităti în căminele studenţeşti private, nivel similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are însă doar jumătate din numărul studenţilor din România, arată o analiză Colliers.

Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 şi 300 de euro, în funcţie de numărul de camere şi de condiţiile de confort oferite.

Cererea în creştere a atras atentia şi investitorilor din domeniul imobiliar, iar dacă până în 2021, în prim-plan erau Cehia şi Polonia, de anul trecut o parte dintre aceştia şi-au extins activitatea şi în România şi Serbia, unde au deja în dezvoltare proiecte rezidenţiale destinate exclusiv închirierii

România are aproape 600.000 de studenţi la nivel national, din care aproximativ 175.000 sunt în Bucureşti, însă oferta de locuinţe pentru aceştia este limitată. Spaţiile de cazare din căminele universităţilor nu depăşesc 40.000 de locuri, iar în căminele private mai sunt disponibile încă circa 2.500 locuri.

„După doi ani de pandemie, când cursurile universitare s-au desfăşurat la distanţă şi piaţa căminelor studenţeşti a fost practic îngheţată, 2022 a marcat o revenire la normalitatea pre-pandemică. În contextul acestei evoluţii, segmentul PBSA (Purpose Built Student Accommodation) din Bucureşti şi regiunea ECE a cunoscut schimbări şi oportunităţi semnificative. Este evidentă cererea foarte mare pentru spaţii de cazare private în Bucureşti, care oferă studenţilor opţiuni moderne şi flexibile de cazare, şi la fel de evident este şi interesul în creştere al investitorilor pentru acest segment, căutând activ cele mai bune oportunităţi de dezvoltare pe piaţa locală. Căminele private rămân încă un sector relativ nou în toată regiunea. Polonia, care are peste 5.100 de astfel de unităţi de cazare, România, unde sunt deja aproximativ 2.500 de unităţi în Bucuresti, şi Republica Cehă, cu peste 2.100 de unităţi, conduc în acest segment al pieţei imobiliare“,  punctează Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Disponibilitatea şi calitatea locuinţelor pentru studenţi în regiunea ECE variază în funcţie de ţară şi oraş, arată datele Colliers, oraşele mari şi centrele universitare oferind cele mai multe opţiuni, şi în ceea ce priveşte cămine universitare, dar şi cele private.

Anul trecut, regiunea ECE-6 a înregistrat aproape 2,7 milioane de studenţi, dintre care 9,5% au provenit din străinătate, iar două treimi studiază în Polonia şi în România. Mai exact, 1,2 milioane de studenţi urmează cursurile unei facultăţi în Polonia, pe când în România studiază aproape 600.000 de studenţi, iar cei mai mulţi dintre aceştia sunt cazaţi în Capitală.

„Preţurile închirierilor pentru cazările studenţeşti private în regiunea ECE variază între 150 şi chiar peste 700 de euro pe lună, cu o medie de circa 300 de euro pe lună. În Bucureşti, preţurile se situează în partea inferioară a acestui interval, începând de la o chirie de circa 150 de euro şi crescând la peste 300 de euro pentru o cameră individuală. Având în vedere numărul considerabil de studenţi din marile centre universitare, se constată o criză a locurilor în căminele studenţeşti. Astfel, studenţii caută alternative de cazare, punând presiune pe piaţa rezidenţială pentru închiriere în special în perioada august-septembrie, cele mai căutate fiind în general locuinţele cele mai mici, dar şi apartamentele pe care le pot împărţi împreună cu alţi colegi.”.

Consultanţii Colliers poartă în prezent discuţii cu mai mulţi dezvoltatori şi investitori privind construcţia de ansambluri destinate exclusiv închirierii în câteva zone din Bucureşti.Potenţialul de dezvoltare pentru acest sector ajunge la circa 5.000 de unităţi în Bucureşti, în următorii 2-3 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO