ZF 24

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a aprobat Documentul Bază de Autorizare pentru centrala nuclearoelectrică NuScale de la Doiceşti, care permite trecerea spre faza de proiectare şi inginerie a proiectului

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor...

Autor: Roxana Rosu

29.09.2023, 13:37 163

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a aprobat Documentul Bază de Autorizare (Licensing Basis Document - LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale de la Doiceşti, care stabileşte cerinţele de autorizare centrala cu şase module, documentatia specifică şi caracteristicile proiectului care asigură îndeplinirea cerinţelor şi criteriilor de securitate nucleară.

Viitoarea central va fi dotată cu şase reactoare modulare mici (SMR), cu o putere brută instalată de 462 Mwe.

Documentul Bază de Autorizare permite tranziţia către următoarele etape ale proiectului, deoarece stabileşte bazele pentru iniţierea celei de-a doua faze a studiului de proiectare şi inginerie (FEED). Aprobarea Documentului Bază de Autorizare de către CNCAN oferă un plan de autorizare pentru îndeplinirea etapelor critice ale proiectului - amplasarea, construcţia, punerea în funcţiune şi exploatarea.

"Aprobarea Documentului Bază de Autorizare de către CNCAN, în urma unui proces de evaluare complex şi minuţios, specific unui organism de reglementare în domeniul nuclear, relevă angajamentul puternic şi nivelul ridicat de responsabilitate al NuScale faţă de respectarea reglementărilor şi a calendarului proiectului. Pentru noi, la Nuclearelectrica, este o confirmare suplimentară, independentă, a unei tehnologii SMR solide, sigure şi fiabile şi o motivaţie în plus pentru a continua implementarea unui proiect tehnologic SMR care va remodela rolul energiei nucleare în economie.", a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica

În prezent, RoPower şi NuScale derulează faza 1 a studiului FEED, care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat preferat, care este fosta termocentrală de la Doiceşti, estimarea calendarului şi a costurilor.

Pe parcursul derularii studiului FEED se aplică şi recomandările Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022.

"Acesta este un important pas înainte în călătoria noastră de a aduce tehnologia noastră curată şi fiabilă în România pentru a contribui la alimentarea cu energie a ţării", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale. "Fiind prima şi singura tehnologie SMR care a fost aprobată de Comisia de reglementare nucleară din SUA (US NRC), suntem mândri să primim o altă o aprobare a securitatii nucleare superioare a proiectului nostru din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România."

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua din lume, după Statele Unite, care implementează tehnologia SMR a NuScale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO