ZF 24

Compania cehă Nano Energies intră pe piata din România şi va furniza servicii ca agregator independent de energie electrică

Compania cehă Nano Energies intră pe piata din România...

Autor: Roxana Rosu

22.01.2024, 10:22 3536

Compania Nano Energies, cu sediul în Praga, intră pe piata din România şi va furniza servicii ca agregator independent de energie electrică, prin intermediul filialei sale locale Digital Energy Services România.

Firma a primit licenta în decembrie 2023 şi poate opera de la distanţă echipamentele clienţilor săi, fără a fi furnizorul lor de energie electrică. Acest tip de business oferă companiilor posibilitatea de a economisi sau de a obtine surse suplimentare de venit prin conectarea la aşa-numita “centrală electrică virtuală”.

"Foarte multe companii se pot alătura centralei noastre energetice. Sistemul de flexibilitate oferă venituri suplimentare pentru foarte mulţi parteneri din sectoare precum cogenerare, biogaz, biomasă, generatoare diesel, boilere electrice, compresoare, baterii de stocare şi altele. Aceste oportunităţi există aproape peste tot unde se generează, se stochează sau se consumă energie electrică. Organizaţiile pot, oferindu-şi flexibilitatea energetică, să acceseze surse suplimentare de venituri, contribuind în acelaşi timp la stabilizarea reţelei“,  explică Václav Těhle, CEO al Nano Energies.

Tehnologia Nano Energies îi ajută pe clienţi să îşi gestioneze consumul sau producţia de energie, fără a-şi limita capacitatea de operare.

Pentru majoritatea clienţilor, veniturile sunt obţinute prin reglarea pe termen scurt a producţiei lor de energie, garantând în acelaşi timp o anumită flexibilitate faţă de reţea. Exemple relevante pot fi serele sau generatoarele diesel. Dacă o seră îşi reduce iluminatul sau încălzirea timp de câteva minute, poate câştiga câteva zeci de mii de euro pe an, fără niciun impact negativ asupra activităţii. Un generator diesel, utilizat pentru flexibilitate în regim de rezervă, poate asigura un venit suplimentar de aproximativ 30 - 40.000 de euro pe an pentru 1 MW, contribuind la o amortizare inteligentă a echipamentelor.

România s-a angajat să atingă o cotă de aproximativ 30,7% din sursele de energie regenerabilă până în 2030, prin Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice 2021-2030, din care capacitatea netă instalată de energie solară +3,7GWh (cu o ţintă de 5,1 GWh) şi eoliană +3,2GWh (ajungând la 5,3 GWh). 

"În calitate de agregator independent de energie electrică, furnizăm servicii auxiliare pentru sistemul energetic. Acest lucru este extrem de important odată cu răspândirea surselor de energie regenerabilă, care sunt variabile în mod natural. Mai ales vara, odată cu creşterea numărului de parcuri solare, există un risc semnificativ de evenimente de dezechilibru pentru sistemul energetic. Putem preveni acest lucru şi chiar să deschidem calea pentru mai multe surse regenerabile, contribuind în acelaşi timp la decarbonizarea reţelei şi la accelerarea şi reducerea costurilor transformării energetice pe care o trăim în România. Obiectivele imediate sunt de a depăşi un prag de 35 MW în anul 2024”.

În Marea Britanie, de exemplu, agregatorii de flexibilitate au reprezentat 50% din echilibrarea reţelei în 2020.

Nano Energies, companie originară din Republica Cehă, gestionează operaţiuni în trei ţări din regiune - Republica Cehă, Croaţia şi România.

În decembrie 2023, Nano Energies a fost achiziţionat de grupul energetic Second Foundation, o companie cehă care este, de asemenea, lider european în tranzacţionarea algoritmică pe pieţele de electricitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO