ZF 24

Compania israeliană Nofar Energy a cumpărat cel mai mare parc fotovoltaic de 255 MW din România, dezvoltat de Portland Trust la Corbii Mari, în judeţul Dâmboviţa, cu o suprafată de 290 de hectare

Compania israeliană Nofar Energy a cumpărat cel mai...

Autor: Roxana Rosu

12.12.2023, 14:04 15650

Compania israeliană Nofar Energy a cumpărat cel mai mare parc fotovoltaic din România, dezvoltat de Portland Trust, cu o suprafată de 290 de hectare, la Corbii Mari, în judeţul Dâmboviţa.

Aceasta este a doua tranzactie între cele două companii, după cea din 2021, privind un alt parc fotovoltaic, aflat în Răteşti, judeţul Argeş.

Proiectul de la Corbii Mari are o putere instalată de 255 de MW, o scalare semnificativă faţă de parcul de la Răteşti, primul din proiectele regenerabile ale Portland Trust, care are o putere de 153 MW şi o suprafaţă de 165 hectare.

Noul proiect a fost aprobat în 2023 şi începând cu 2024 va injecta 362 GWh pe an energie regenerabilă în reţeaua electrică. Acest proiect va putea furniza energie pentru aproximativ 160.000 de gospodării şi va reduce amprenta de carbon cu peste 200.000 de tone.

„Portland Trust şi-a diversificat portofoliul cu proiecte de mare anvergură pe segmentul energiei verzi. Această nouă etapă în consolidarea portofoliului nostru în România ne-a permis să ajungem într-un timp record să dezvoltăm cel mai mare parc fotovoltaic din România. Această tranzacţie ne oferă încredere să explorăm acest segment şi pe viitor şi să ne lansăm în proiecte şi mai ambiţioase. La mai bine de 25 de ani de prezenţă pe piaţa din România, suntem bucuroşi că prin proiectele pe care le vizăm, susţinem strategia naţională de decarbonizare. Anul 2023 a marcat accelerarea proiectelor fotovoltaice în portofoliul nostru, iar tranzacţionarea celor două proiecte de la Corbii Mari şi de la Răteşti subliniază că suntem unul dintre puţinii dezvoltatori care au reuşit să gestioneze cu succes proiecte la o scară atât de mare.” declară Florin Furdui, Country Manager Portland Trust România.

În total, proiectele dezvoltate de Portland Trust  până anul acesta vor produce 444.000 MWh/an de energie regenerabilă, suficientă pentru a alimenta peste 265.000 gospodării.

Nofar are un portofoliu de proiecte şi filiale în 9 teritorii, 200 de angajaţi în întreaga lume şi proiecte majore de energie regenerabilă şi de stocare a energiei.

”Eforturile noastre ce susţin strategia de decarbonizare a României sunt împărtăşite de echipa Nofar Energy România, condusă de Favi Stelian şi de strategia de a investi într-un viitor mai bun pentru noi toţi.” a adăugat  Florin Furdui.

Portland Trust este un dezvoltator activ în România şi Republica Cehă de aproape 25 de ani. Compania se concentrează pe dezvoltarea de clădiri comerciale şi a finalizat peste 850.000 mp de spaţii noi, în principal în sectoarele de birouri, industrie uşoară, retail şi, mai recent, sectoarele de energie verde

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO