ZF 24

Consiliul Concurenţei a amendat SEROM (Samsung), Dante International (eMag), Altex România şi Flanco Retail cu 123 mil lei pentru fixarea preţurilor de revânzare a unor televizoare şi telefoane mobile, în perioada 2019-2021. UPDATE: Reacţia eMAG

Consiliul Concurenţei a amendat SEROM (Samsung), Dante...

Autor: Roxana Rosu

08.02.2024, 15:14 3650

UPDATE: Reacţia eMAG: Am colaborat cu Consiliul Concurenţei pe tot parcursul investigaţiei şi am pus la dispoziţia autorităţilor, în mod transparent, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienţilor noştri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp şi bani şi a le oferi experienţe bune în online. 


Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile SEROM (Samsung Electronics România şi Bulgaria), Dante International (eMag), Altex România şi Flanco Retail  cu 123 milioane lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.

SEROM ((Samsung Electronics România şi Bulgaria) a primit o amendă de 75,44 milioane lei, Altex România de 21,3 milioane lei, Dante International de 20,3 milioane lei şi Flanco Retail de 6,22 milioane lei. SEROM a fost înfiinţată în 2010 şi este unul dintre principalii distribuitori de telefoane mobile, televizoare şi electrocasnice.

Potrivit Consiiului, înţelegerea anticoncurenţială a constat în fixarea preţurilor de revânzare a unor produse de către SEROM şi fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante şi Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacităţii celor trei comercianţi cu amănuntul de a-şi stabili independent preţurile de revânzare.

Astfel, a fost restricţionată concurenţa la nivelul comerţului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare şi telefoane mobile. Televizoarele şi telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice şi de comunicaţii.

Indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au inclus şi informaţii primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenţia autorităţii încălcările Legii concurenţei, în mod anonim.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO