ZF 24

Consiliul Investitorilor Străini: Impozitarea disproporţionată a marilor contribuabili pune în pericol capacitatea de redresare a economiei, cu riscul chiar ca unele companii să nu mai poată continua activitatea în România

Consiliul Investitorilor Străini: Impozitarea...

Autor: Roxana Rosu

21.09.2023, 16:34 167

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) trage un semnal de alarmă asupra recentelor propuneri de modificări fiscale, care nu doar schimbă substanţial legislaţia fiscală şi introduc o serie de taxe noi sau majorări, dar totodată, anulează principiul fundamental al Codului Fiscal care acorda un timp de 6 luni necesar pentru ajustarea afacerilor la noile reguli.

În opinia FIC, pentru multe dintre noile măsuri fiscale este imposibil de estimat impactul cu acurateţe, iar având în vedere situaţia precară a bugetului şi economiei, este important ca alegerea măsurilor să fie făcută doar în funcţie de capacitatea de a estima impactul acestora.

”În lipsa unor schimbări majore de gestionare a finanţelor publice, de reducere a cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice, de îmbunătăţire a colectării, de asigurare a echităţii fiscale şi de reducere a zonelor gri, sustenabilitatea bugetului de stat rămâne fragilă. Totodată, impozitarea disproporţionată a marilor contribuabili pune în pericol capacitatea de redresare a economiei, cu riscul chiar ca unele companii să nu mai poată continua activitatea în ţara noastră pentru că îşi vor pierde rentabilitatea sau să migreze unele activităţi în alte ţări UE. Competitivitatea României în raport cu alte state ar putea fi periclitată de o astfel de impozitare a cifrei de afaceri, această practică fiind aproape inexistentă în ţările dezvoltate”.

Investitorii străini sunt de părere că  impozitarea cifrei de afaceri poate produce distorsiuni competitive chiar şi pe piaţa internă, favorizând firmele deja prezente pe o piaţă, prin comparaţie cu firmele nou create şi crează condiţii de concurenţă inegală în rândul producătorilor competitivi de bunuri similare.

”În plus, accelerarea procesului legislativ care vizează modificări substanţiale ale Codului Fiscal periclitează încrederea investitorilor în România. Este vital ca pachetul de proiecte legislative să fie discutat şi analizat împreună cu mediul de afaceri pentru a avea o imagine completă a efectelor pe termen mediu şi lung asupra economiei reale, şi implicit, asupra societăţii”.

Ultimele date de la BNR arată că investiţiile străine directe în România au scăzut cu 14% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO