ZF 24

Credit Suisse apasă puternic pe acceleraţie: Creditorul elveţian ar putea apela la 20 de bănci pentru creşterea capitalului

Credit Suisse apasă puternic pe acceleraţie: Creditorul...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.10.2022, 14:20 239

Credit Suisse Group AG a invitat cel puţin 20 de bănci să se alăture sindicatului pentru o emisiune de drepturi de 4 miliarde de franci (18,97 miliarde de RM) care ar trebui să ajute creditorul să finanţeze un alt program de restructurare multianual, potrivit unor persoane familiare cu acest plan, scrie Bloomberg.

Noul director financiar al băncii elveţiene, Dixit Joshi, a organizat vineri seară o convorbire pentru majorarea de capital - supranumită proiectul Ghana - cu un grup de bancheri FIG şi ECM, după ce Credit Suisse a anunţat cu o zi înainte un nou plan de redresare, au declarat persoanele respective. Pe lângă băncile principale - Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Deutsche Bank AG şi Societe Generale SA - Credit Suisse a invitat o altă listă lungă de creditori pentru a ajuta la subscrierea acţiunilor nou emise.

Goldman Sachs Group Inc, Citigroup Inc, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co, BNP Paribas SA, Natixis, Credit Agricole, Barclays, Banco Santander, ABN Amro, ING Groep NV şi Commerzbank, Sumitomo, Mediobanca, Intesa Sanpaolo, UniCredit, Bank of America, BMO, BBVA, HSBC şi Scotiabank sunt toate curtate să se alăture consorţiului, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

Toţi creditorii fie au refuzat să comenteze detaliile apelului şi implicarea lor în majorarea de capital, fie nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Credit Suisse a refuzat să comenteze. MS, RBC, Deutsche Bank şi SocGen fuseseră anunţate joi ca fiind băncile principale implicate în afacere. Este posibil ca unii creditori să decidă să nu participe la emisiunea de drepturi, cu toate că aceasta este subscrisă în totalitate, au spus persoanele respective.

Banca încearcă să strângă 4 miliarde de franci, iar Saudi National Bank s-a angajat deja la aproximativ o treime din ofertă, devenind astfel un acţionar important al băncii.

Credit Suisse, care în prezent are aproximativ aceeaşi capitalizare bursieră ca şi rivalul mult mai mic Julius Baer Group Ltd, a anunţat joi un program de restructurare radicală care marchează practic o retragere majoră a celui de-al doilea creditor elveţian din domeniul bancar de investiţii.

Deşi anunţul a inclus schimbări strategice majore, acesta a dezamăgit investitorii, care rămân îngrijoraţi de riscurile de execuţie ale restructurării, precum şi de deteriorarea profiturilor în activitatea principală a băncii, şi anume gestionarea averilor şi a activelor. Acţiunile băncii au scăzut şi mai mult, coborând sub 4 franci, la un minim istoric, ceea ce îi conferă un preţ de piaţă de 10,4 miliarde de franci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO