ZF 24

Dă-ţi testul de român. Care sunt simbolurile naţionale?

Dă-ţi testul de român. Care sunt simbolurile naţionale?

Autor: Ramona LOZNIANU

20.08.2014, 10:32 837

Cei mai mulţi dintre noi ne naştem cetăţeni români. Sunt însă şi persoane care trebuie să demonstreze că merită să devină cetăţeni români. Este vorba despre străinii care au obţinut sau vor să obţină cetăţenie română şi care, printre alte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească, trebuie să arate că ştiu limba română, Constituţia, geografia, istoria şi imnul României, aspecte elementare de cultură şi civilizaţie care să le permită să se integreze apoi în societate. Gândul a selectat 10 din întrebările la care aceştia trebuie să răspundă în cadrul unui interviu şi a mers să vadă în ce măsură cei născuţi cetăţeni români ştiu să răspundă, lansând în acelaşi timp o provocare tuturor cititorilor: Dă-ţi testul de român.

În ultimii 5 ani, 1.698 de cetăţeni străini au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei române la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), potrivit datelor transmise gândul. Printre aceştia se numără şi nigerianul Kehinde Fatai, atacantul echipei de fotbal Astra Giurgiu, dorit la echipa naţională.

Din cei aproape 1.700 de solicitanţi, aproximativ 1.200 de cetăţeni străini au reuşit să obţină cetăţenia română în perioada 2010-2014. Fatai mai are însă de aşteptat. Pentru că FIFA a transmis Federaţiei Române de Fotbal că acesta nu va putea juca pentru naţionala României, întrucât a evoluat deja pentru reprezentativa de tineret a Nigeriei, procesul de obţinere a cetăţeniei române şi-a reluat cursul normal. Anterior acestei informări, Ministerul Justiţei anunţase că va grăbi procedurile pentru ca atacantul Astrei să obţină cetăţenia română şi să poată juca pe 7 septembrie, când naţionala României va disputa prima partidă din cadrul preliminariilor EURO 2016, cu reprezentativa Greciei.

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO