ZF 24

Daniel Anghel, preşedinte FIC: România se plasează foarte bine la multe categorii pe care investitorii le analizează, dar are decalaje semnificative în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor, productivitatea, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă

Daniel Anghel, preşedinte FIC: România se plasează...

Autor: Roxana Rosu

17.01.2024, 16:56 96

România se plasează foarte bine la multe categorii pe care investitorii le analizează, dar are decalaje semnificative în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor, productivitatea, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă fată de alte state, a declarat Daniel Anghel, preşedintele  Consiliului Investitorilor Străini (FIC) cu ocazia forumului annual al preşedintilor FIC.

La eveniment au participat 60 de preşedinţi şi directori generali ai companiilor membre FIC din diferite domenii de activitate, precum energie, construcţii, auto, financiar şi bancar, telecomunicaţii, servicii, farma, comerţ şi producţie de bunuri.

„România se plasează foarte bine la multe categorii pe care investitorii le analizează, însă există şi unele puncte de preocupare. Ţara noastră continuă să se situeze pe ultimul loc printre ţările din regiunea noastră (ECE) în ceea ce priveşte ISD pe cap de locuitor. Avem decalaje semnificative în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor, productivitatea, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă. România ar trebui să se concentreze pe atragerea de investiţii care să conducă la creşterea valorii adăugate în întreaga economie, generând astfel un efect de propagare în economie” a declarat Daniel Anghel.

El a atras atentia că România nu excelează la capitolul competitivitate, afectată de schimbările legislative imprevizibile, împreună cu birocraţia excesivă şi ineficienţele persistente în administraţia publică care are nevoie de digitalizare într-un ritm susţinut.

”Apreciem deschiderea la dialog şi suntem convinşi că acest forum poate facilita discuţii extrem de utile atât pentru Guvern, cât şi pentru mediul de afaceri, cu beneficii pentru economie şi societate”.

 Companiile membre FIC sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani, susţin aproximativ 190.000 de locuri de muncă în România şi au o cifră de afaceri cumulată care reprezintă 25% din PIB-ul României. În anul 2022, contribuţia tuturor companiilor membre FIC la bugetul general consolidat a fost estimată la 84 miliarde lei, ceea ce reprezintă 20% din veniturile curente încasate de stat în acel an.

 În cadrul evenimentului, la care a participat şi premierul Marcel Ciolacu, au fost discutate teme precum reforma fiscală pentru 2025 – consultare şi predictibilitate, angajamentul de a nu introduce taxe adiţionale în 2024, reducerea evaziunii fiscale şi a cheltuielilor publice, reformele PNRR şi accelerarea absorbţiei fondurilor

europene, independenţa energetică, strategia pentru atragerea de ISD cu valoare adăugată mare, capitalul uman şi sănătatea şi nu în ultimul rând, consultarea asupra obiectivelor strategice. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO